Как да се научим да преодоляваме по-бързо емоционалните кризи

  • Сподели:
Как да се научим да преодоляваме по-бързо емоционалните кризи

Изграждането на психическа устойчивост е най-добрият начин да се справим със стреса, тревожността и всички емоционални капани, в които попадаме. Съществуват няколко успешни метода, чрез които можем да преборим психологическите и емоционални кризи, които пречат на нашето развитие и благополучие и сега ще разгледаме именно тези начини, чрез които можем по-ефикасно да преодоляваме житейските дупки, в които попадаме.

Инвестирайте в грижи към себе си
Все по-често ни се случва да се загърбваме с проблемите на другите и постепенно да се изолираме от нормалния живот потопени в чуждите грижи и проблеми. Първата стъпка да се справим с тези житейски дилеми и да предотвратим емоционалните кризи е, просто да обърнем внимание на себе си - на своите собствени желания и нужди. Това е единственият начин да се почувстваме щастливи и да продължим напред, въпреки всички неприятни събития, които се налага да изживяваме.

Възвърнете чувството си за самоконтрол
Понякога изправени пред тежки ситуации ние просто губим контрол над своите емоции и навлизаме още по-надълбоко в духовните и емоционални капани. Чувството за безсилие ни кара да си мислим, че животът ни е напълно объркан и няма никаква възможност нещата да се подредят. Второто, което не трябва да забравяме никога е, че в живота всичко е променливо и дори най-страшните моменти не са вечни и те подлежат на някаква промяна. Колкото по-устойчиви сме психически и емоционално, толкова повече шансове имаме да излезем от бурните води - сухи и необременени от проблемите, които ни затрупват ежедневно и ни карат да се изолираме от света. 

Поддържайте положителна перспектива
Важно е да отбележим, че ключът към щастието винаги се крие в нашата настройка и ако тя е постоянно отрицателна към всички промени и събития, които се налага да изживеем, ние ще продължаваме да се върти в омагьосания кръг на отчаянието и няма да излезем никога от този емоционален и духовен хаос, в който сме попаднали. Всеки човек по света преминава пред различни катарзиси свързани със  загуби, болка, отчаяние, тъга, тревожност и натрупан стрес, но човек, който е успял да изгради устойчивост, е започнал да поддържа положителна перспектива, която всъщност му помага да посрещне много по-спокойно несигурното бъдеще със значително по-малко страх, дори и в най-мрачните дни, през които се налага да премине. 

Справете се със своите емоции и чувствителността
Част от хората са особено чувствителни и силно емоционални, което е и причината да попадат по-бързо в тези мрачни душевни ями, в които депресията и психологическите кризи ни прегръщат и не ни позволяват да се насладим на живота си. Всъщност чувствителността не е недостатък на характера ви единствено тогава, когато осъзнаете, че можете да я контролирате и че тя няма да ви отведе към отчаяние и емоционален хаос. Изграждането нс устойчивостта изисква много усилия, тъй като тя не е фиксиран процес, а трябва да се поддържа във времето, ако човек иска да чувства някаква стабилност и да не се поддава прекалено много на бурните и мрачни емоции. Опитът тук е от съществено значение, защото освен чрез устойчивост и спокойствие на ума, човек трябва да разполага и с някакъв предишен житейски опит, който да му помогне да излезе много по-бързо от неприятните ситуации. 

Съвет, който не трябва да забравяте
Безспорно в живота ни ще присъстват, както положителни, така и отрицателни преживявания, като вторите ще каляват нашия ум и воля и ще ни ни помогнат да развием една емоционална и психологическа сила. Травматичните преживявания могат да ни научат на устойчивост и решителност, както и да ни помогнат да станем много по-фокусирани, продуктивни и гъвкави. Затова независимо дали човек преминава през нещо хубаво или лошо той задължително, трябва да се научи да не се страхува от несигурното бъдеще, а да просто да прегръща новите моменти и да очаква най-доброто развитие във всяка ситуация.  

Виж още