Как раздялата се отразява на децата

  • Сподели:
Как раздялата се отразява на децата

Разводът е силно емоционално и объркващо преживяване за всички в семейството, както за родителите, така и за децата. Всъщност при децата това преживяване се отразява много по-силно, защото са изправени пред най-трудната дилема, свързана с бушуващите въпроси, емоции и чувства, които не могат сами да овладеят. След раздялата между родителите детският свят може да се преобърне с главата надолу и тук възрастта няма никакво значение, тъй като това усещане за липса може да възникне, както при малките деца, така и при тийнейджърите. В този момент децата просто започват да се чувстват несигурни, шокирани, ядосани и травмирани от случващото се около тях, дори без да го показват, те могат да се почувстват виновни за това, че не са успели да предотвратят случващото се.

Тук е важно да отбележим, че за да могат децата да се почувстват малко по-добре от случващото се, родителите задължително трябва да положат усилия в тази посока и да гарантират тяхното спокойствие и благополучие. За целта те трябва да наблегнат на повече разговори с децата, в които да им разкажат за част от причините, които са ги подтикнали да вземат тези крайни мерки.Това е важно, защото когато истината бъде скрита от детето, то започва да си мисли, че е отговорно и виновно за решението, което сте взели. Когато се наложи да обясните защо сте взели това решение никога не навлизайте в излишни детайли, просто кажете истината пред него, но по начин, че то да ви разбере. След което му покажете, че нищо в живота му няма да се промени и че двамата го обичате, въпреки лошия развой на събитията. 

Доверието, което трябва да почувства, е важен елемент затова колко бързо ще премине през този неприятен период и как ще разбере най-правилно случващото се между родителите му. На трето място, ако искате да съхраните психическото здраве на детето си, е важно да избягвате конфликтите под каквато и да е форма особено, когато детето става пряк свидетел на вашите разногласия с бившия партньор. Колкото по-спокойно се чувства и колкото по-хармонична и балансирана среда създадете около него, толкова по-защитено ще бъде детето ви, сякаш нищо не се е променило и вашите чувства към него са останали същите, дори по-силни от преди. Обичта и подкрепата са много важни, затова детето да не получи някакви емоционални травми, когато преминава заедно с вас през този неприятен процес, затова не забравяте във всеки свободен момент да му показвате, колко много държите на неговото щастие и колко ценно е то за вас.

Още един съвет, който може да ви бъде от полза, е да не поставяте детето в ролята на ''арбитър'', който се опитва да предава съобщения помежду ви и да потушава конфликтите ви. Никога не карайте детето да се чувства по средата като буфер на вашите чувства и емоции, вместо това се постарайте да му създаде подходяща среда, в която да има здравословни контакти и с двамата родители без излишно напрежение, скандали и стрес. Децата имат нужда да бъдат и до двамата си родители и това е причината, когато настъпи този труден момент те да не могат да обработят правилно своите емоции, затова вие трябва да им помогнете да се справят със своите чувства и да не се изолират от случващото. Напротив те трябва да знаят какво се случва и задължително какво следва занапред, как ще се развие животът им и какво могат да очакват като преживявания, след което трябва да бъдат сигурни, че няма да се разкъсват в обичта си между мама и тате и да стоят по средата на всичките негативни емоции, вместо това ще получават подкрепа от своите родители, без да се налага да вземат нечия страна. 
Най-доброто, което можете да направите за детето си при развод, е да общувате с него и да му спестите цялото напрежение от сблъсъците на характери и материалните разделения, които ще ви се наложи да направите. 

Виж още