Какви могат да бъдат причините за ниското ви самочувствие

  • Сподели:
Какви могат да бъдат причините за ниското ви самочувствие

''Всички, които са ви казвали, че не сте добри - не са по-добри от вас!'' – Хейли Уилямс

Причините за липса на самоувереност биха могли да се крият още в нашето детство, тогава, когато приятелите ни са е отнасяли неуважително към нас или пък са подронвали авторитета ни пред нашите връстници. Всички нанесени към нас обиди определено имат способността да се запечатват в съзнанието ни и на моменти да контролират емоциите ни, като снижават правилната ни самооценка и ни карат да спрем да вярваме в себе си. Не винаги причината за липса на самочувствие се коренни в детството, понякога тя е вследствие на заобикалящата ни среда, познатите, колегите или пък партньорите, които снижават нашите възприятия относно това как изглеждаме и какви сме в действителност. Когато сто пъти на един човек му се повтори, че ''не става и е глупав'', той в крайна сметка вътрешно в себе си започва да вярва в тази лъжа и да изпитва едно вътрешно неудовлетворение от живота си. 

Липсата на самочувствие би могла да бъде породена и от постоянното натякване на родителите ни, че сме неспособни, слаби и не ставаме за нищо. Понякога неувереността ни кара да се чувстваме нестабилни и недостатъчно подготвени за живота, затова независимо как и кога се е породила тази ниска себеоценка, ние не трябва никога да спираме да вярваме в себе си и в това колко уникални сме в действителност. 
Колкото по-малко самочувствие имаме, толкова повече губим шансовете си за успех, затова е важно да поработим върху това как възприемаме себе си и задължително да изтрием всички тези чужди мнения, които биха могли да нанесат сериозна вреда не само върху самочувствието ни, но и върху психиката ни. 

Липсата на самочувствие би могла да бъде плод на вътрешно неудовлетворение състоящо се от себекритичност и отрицателна настройка относно това, което виждаме в огледалото и начина, по който възприемаме света около нас. В този случай ние сами си ''подливаме вода'' и стопираме своето развитие в моментите, в които не спираме да си повтаряме, че сме слаби, грозни и незначителни, точно в тези ситуации сами губим самоуважението и си причиняваме ненужни затруднения. 

Липсата на самочувствие може да бъде отключена, дори и от непознати, тогава, когато ние сме се вслушали в чуждо мнение относно това как изглеждаме или как се държим в обществото, което от своя страна е повлияло на нашата самооценка и постепенно ни е накарало да пречупим представата за себе си и да повярваме в думите, които като оръжие са били изстреляни към нас. Независимо от това обаче кой се опива да подрони авторитета ни и да снижи самооценката ни, ние никога не трябва да се поддаваме на подобни провокации и да вярваме на хора, които всъщност не са стъпили в нашите обувки и никога няма да гледат през нашите очи!

''Винаги помни, че ти си по-смел отколкото вярваш, че си по-силен отколкото изглеждаш и по-умен, отколкото си мислиш!''– Кристофър Робин

Виж още