Няколко съвета как да запаметявате важната информация много по-лесно

  • Сподели:
Няколко съвета как да запаметявате важната информация много по-лесно

Обикновено с напредването на възрастта паметта ни започва да отслабва, което от своя страна ни кара често да забравяме важна информация, както и вече уговорени срещи. Човешкият мозък притежава способността да се променя с напредването на възрастта, като започва да сформира нови невронни пътища, които постепенно започват да променят вече съществуващите връзки. Когато става въпрос за запаметяване на информация мозъкът ни започва да включва на този специален режим, като директно впряга естествената сила на невропластичността, за да може от своя страна да подобри когнитивните ни способности. 

За да можем да се радваме на добра памет, ние трябва постоянно да тренираме своя мозък, защото само така ще можем да обработваме много по-бързо постъпилата в него информация, която би могла да се отнася до рутинните задачи, които изискват по-малко умствено натоварване или пък по-сериозни и непознати проблеми. Обикновено полагаме усилия да запазим мускулната си сила и прекрасния си външен вид, но всъщност трябва да инвестираме същите грижи и за нашата памет, ако не искаме във времето да я изгубим. Когато често тренираме мозъка си, започваме да запомняме много по-лесно важната информация и получаваме възможността да развиваме съвсем нови мозъчни пътища. Всъщност физическите упражнения са пряко свързани с това как се развива вашата памет, тъй като чрез тях успяваме да увеличим притока на кислород в мозъка, което директно намалява риска от заболявания, които са свързани със загуба на паметта като – деменция, алцхаймер или амнезия. Всички упражнения, които са свързани с подобряването на паметта, имат способността да намалят хормоните на стреса и да стимулират невронните връзки.

Един от начините да упражняваме паметта си е, като изберем подходящи дейности, които ще поддържат кръвообращението ни и ще стимулират паметта ни. 
Обикновено повечето хора не могат да запаметят нещо, което преди това не са го учили дълго време, както и не могат да научат нови неща, просто защото не успяват да се концентрират достатъчно. Според изследователи са необходими около 10 секунди, в които трябва човек да се фокусира интензивно върху важните детайли, след което да запамети нужната информация. Хората, които се разсейват по-лесно, обикновено не могат да се справят толкова добре, затова ако искат да подобрят паметта си трябва да се изолират от шума и да избягват места, на които не могат лесно да се концентрират. Второто упражнение изисква, когато сте изправени пред по-сложен за запаметяване материал задължително да се съсредоточите върху основните идеи, вместо да запаметявате отделни участъци от материала. 

На трето място също е много важно да упражняваме и репетираме научената информация от време на време, за да не можем да изтриваме важни части от нея. На последно място можем да си помогнем, като визуализираме важните детайли в главата си, като ги свързваме директно с информацията, която се налага да запаметим. По този начин ще можем да се сетим за навреме за тези елементи, които ни убягват. За да можете да запаметите по-добре важната информация, също така можете да я свържете с различни изображения, цветове или пък триизмерни фигури, които ще ви помогнат по всяко едно време да достигнете до нея. 

Виж още