Сара Хадем, шахматистката, която превърна свободата в своя игрална дъска

  • Сподели:
Сара Хадем, шахматистката, която превърна свободата в своя игрална дъска

Международен майстор по шахмат и световен символ на правата на жените - титлите само увеличават отговорността на Сара Хадем. И най-важното - "желанието да бъде по-добър човек".

Въпреки стратегическия начин на мислене, който се очаква да притежава всеки професионален шахматист, Сара Хадем (Техеран, Иран, 1997 г.) не си е поставила за цел да стане социален лидер. Тя все пак постига успехи в своята страст още от дете, която се превръща в нейна основна отдаденост и я кара да стане номер едно в страната си на по-малко от 25-годишна възраст. Но когато в края на 2022 г. решава да се яви на световното първенство без хиджаб, задължителен за иранските жени в страната и чужбина, нейният "на пръв поглед малък" жест, както го описва тя, я превръща в символ на женската революция срещу режима в страната ѝ. Това не било импулс, Сара много добре преценила и предположила последствията. Тя напуска родината си заедно със съпруга си и сина си. Година по-късно Сара е възстановила живота си в Марбея, има испанско гражданство, което я прави национален играч, и най-накрая извоюва известен мир след период на сътресения.

Когато има съмнения, Сара не съжалява. Списание Time я определя като един от лидерите от следващото поколение. През май тази година тя ще присъства на церемонията по връчването на наградите на Cartier Women's Initiative - компания, на която е посланик и е лице на първата корица на Vogue Líderes by Santander. "Въпреки че всичко това е истинска чест за мен, аз се възприемам като шахматист, а не като активист", казва тя. Понякога се случва борбите да пораждат неволни икони, които са необходими, за да очовечат историите, да направят исканията видими и да ги накарат да стигнат по-далеч. 

Трудно ли ви е да се разпознаете като лидер?

- Опитвам се да бъда по-добър човек. Не се възприемам като модел за подражание или символ, мисля, че това е много по-голямо от мен движение за промяна в Иран. Хората се борят за живота си, за свободата си и за правата си. Това е много вдъхновяващо и съм щастлива, че мога да помогна тези гласове да се чуват повече. Тъй като сме толкова строга страна, дори най-простите неща могат да имат наистина голямо въздействие. Например има много жени, които всеки ден излизат на улицата без хиджаб, излагайки живота си на риск, но са убедени, че трябва да направят промяна.

Смятате ли, че като общество трябва да запазим понятието "лидер" за тези, които предлагат положителна промяна?

- Смятам, че когато хората постигнат власт, те често стават егоисти и това води до негативни ситуации. Лично аз смятам, че оказването на положително въздействие върху околната среда, дори и по малък начин, е това, което прави разликата. Политиката може да бъде опасна и сложна, важно е да се съсредоточим върху хората и върху това, което наистина трябва да се промени. Например в Иран лидерите изглежда се грижат повече за запазване на статута си, отколкото за благосъстоянието на страната и народа.

В шаха всичко е черно и бяло. Вие също ли виждате живота по този начин?

- Избягвам да мисля по този начин. Запазвам други неща, които шахматът ми е дал, като например търпението или способността да приемаш поражението. Има спортове, в които, ако загубиш партия, трябва да вложиш цялата си енергия. В този трябва да запазиш спокойствие и, ако загубиш, да подадеш ръка на противника си. Мисля, че ние, шахматистите, в крайна сметка изграждаме един вид вътрешен мир.

Вие сте иранска жена, мислите ли, че вдъхновявате момичетата във вашата страна да мечтаят за големи неща?

- Когато започнах да играя шах като дете, в моята страна нямаше много момичета, които да са постигнали успехи в този спорт. Въпреки това бях много вдъхновена от малкото, които бяха в националния отбор по шахмат. По-късно, когато видях хора, дори по-млади от мен, да жертват толкова много за това, което смятат за правилно, ме подтикна да направя същото и да вдъхновя другите. Този процес на взаимно вдъхновение е от основно значение. Когато Юдит Полгар оспори нормите на женския шахмат, състезавайки се срещу мъже, тя насърчи много момичета да се занимават с този спорт. Да предизвикваме себе си и да се усъвършенстваме на свой ред вдъхновява другите да правят същото.

В много професионални сектори, като футбола или киното, се издигат гласове срещу злоупотребите с власт. Бихте ли казали, че светът на шаха е безопасно място?

- Разбирам, че във всички области има ситуации на злоупотреба. Лично аз винаги съм се чувствала в безопасност в шахмата, въпреки че признавам, че съм късметлийка. Спортът ми даде възможност да пътувам заедно с мъже, което разшири кръгозора ми, тъй като в Иран има сегрегация по пол. В световен мащаб смятам, че шахматът като цяло е безопасно пространство, но все още има неравнопоставеност, особено във възприемането на уменията между мъжете и жените. Често ни се налага да мислим, че можем да постигнем успехи само в женския шахмат, докато всъщност това е игра, в която всеки може да се състезава един срещу друг. Световната федерация по шахмат предприема действия, но все още има да се извърви дълъг път, за да се преодолее разликата между половете. Разликата в участието и признанието между мъжките и женските първенства също е голям проблем. Въпреки че играем заедно в много турнири, разликата в класирането между мъжете и жените е очевидна. В момента съм номер 13 в световната ранглиста при жените, но вероятно съм 700-а в общото класиране. Всичко това се отразява на мотивацията и удовлетворението ни, тъй като не винаги сме насърчавани да се подобряваме и да се състезаваме при равни условия от самото начало. Смятам, че това е нещо, което трябва да се промени в шахмата от най-ниско ниво, за да се насърчи равенството между половете и мотивацията на състезателките.

През изминалата година, която беше изпълнена с нови събития и, както разбирам, със страх, чувствахте ли подкрепата на колегите си шахматисти?

- Вярно е, че шахматът се смята за игра на мислещите и много играчи активно работят за промяна. Можете да го видите в случаи като украинските и руските играчи, които с малки действия се противопоставят на своите правителства. Тези шахматисти не само се занимават професионално със спорта, но и се стремят да окажат положително въздействие върху своите общества. Шахматът е двигател на много положителни инициативи. Той ми е повлиял много и ме вдъхновява да продължавам напред.

Обществото е все по-критично към онези спортове, които провеждат състезанията си в страни, където се нарушават човешките права, допринасяйки за изпирането на имиджа им. Какво според вас трябва да се направи в тази посока?

- Това е интересен въпрос. Самата аз бях изправена пред тази дилема преди години в Иран, когато за първи път в страната трябваше да се проведе световно първенство по шахмат за жени. Както знаете, носенето на хиджаб е задължително за всички жени, дори за чужденките, които посещават страната. Това направи невъзможно организирането на турнир по какъвто и да е друг спорт, тъй като би било много трудно да се запази забрадката по време на дейности, които изискват движение. В шахмата обаче това беше възможно. Много активисти искаха да предотвратят провеждането му, но аз, тогава 18-19-годишна, изпитвах смесени чувства. Мислех, че провеждането на този турнир ще бъде начин да вдъхновя момичетата. Може би повече, отколкото ако никога не се беше случило.

Когато подадохте молба за политическо убежище в Испания, Националната федерация по шахмат отвори вратите си за вас. Смятате ли, че някога ще поемете институционална роля?

- Освен очевидните промени, които преживях, има и промяна на страната в турнирите. Сега аз представлявам Испания. Тази страна е направила толкова много за мен и семейството ми, че се чувствам отговорна да направя нещо в замяна. Още от дете вярвам в ползите от шахмата и винаги съм искала да го популяризирам, за да привлека повече хора, особено млади, да играят шахмат. Мечтата ми е да създам шахматна академия или да разработя някаква подобна схема, за да предам знанията и опита си на другите, след като спра да играя професионално. 

Сред най-близките ви планове е сътрудничеството, което започнахте с емблематичната къща Cartier. Какво очаквате от това партньорство?

- Приятел съм на Cartier и споделяме едни и същи ценности - индивидуалност, строгост и уважение към хората и различните култури по света. Освен това може да ми помогне да популяризирам още повече шахмата, тъй като заедно сме водени от желанието да предадем нещо добро на обществото.

Ако се върнем към настоящето, какво е да живееш в изгнание?

- В началото не бях наясно с всичко, което ще се случи, това е едно жизненоважно преди и след, тъй като означава да оставиш хората, които обичаш, и да се адаптираш към нова култура и различен начин на живот. Това не е лесен път, но мисля, че имах голям късмет. За много хора преместването в нова държава е свързано с много по-големи трудности, отколкото на мен ми се наложи да посрещна. През това време успях да се видя с родителите си, със съпруга ми и сина ми. Всичко това направи прехода по-поносим. За много хора, които мигрират, е обичайно да не виждат семействата си в продължение на шест или седем години. В Иран те са все повече и повече, за да търсят по-добър живот или просто за да избягат от ситуацията в страната. Това е важно да се знае, когато говорим за миграцията. Често мотивът, който стои зад нея, е да се избяга от обстоятелствата у дома, а не копнежът за бляскав живот в западните страни.

Защо избрахте Марбея?

- Пътували сме в много страни, около 40, и винаги сме смятали, че Испания е една от най-добрите дестинации за установяване. Обичаме културата, храната и езика. Често идвахме в Марбея заради турнира Gibraltar Masters. Решението да се преместим беше доста бързо и решихме да се преместим на място, което вече познавахме. Тъй като работата ми изисква да пътувам, няма голямо значение къде се намирам географски. Освен това този град е идеален за живеене, особено с малко дете, и аз определено му се наслаждавам.

Как се адаптирате към испанската култура?

- Все още съм в процес на адаптация. Едно от нещата, които искам да направя, е да науча езика. Много ми харесва храната, мисля, че е най-добрата, особено концепцията за тапас. Една от разликите, които забелязах от самото начало между Испания и Иран, е, че тук хората са склонни да се наслаждават повече на живота. В моята страна празниците често са свързани с тъга поради влиянието на религиозните традиции. Испанците винаги търсят поводи да празнуват и да се забавляват, цари по-позитивна и весела атмосфера. Като цяло много добре осъзнавам, че тази промяна оказа голямо влияние върху мен като личност. Сблъсках се със ситуации, които никога не съм мислила, че ще мога да преодолея сама, и това със сигурност ме направи по-силна.

Станахте ли по-решителна по отношение на ценностите, които искате да предадете на сина си?

- Да, най-вече искам да предпазя детето си от това да възприема различията между мъжете и жените. В нашата къща със съпруга ми се опитваме да премахнем всички неравенства между половете. Искаме да възпитаме тези ценности у сина ни още от ранна възраст. Искам също така да го уча на шах, но не с цел да го направя професионалист, а за да се наслаждава на играта. Най-важното за мен е да разбирам по-добре сина си и да присъствам в живота му. Мисля, че това е най-доброто, което мога да направя за него.

Виж още