Били Зейн ще изобрази Марлон Брандо в нов биографичен филм

  • Сподели:
Били Зейн ще изобрази Марлон Брандо в нов биографичен филм

58-годишният Били Зейн, известен с ролята си в ''Титаник'' (1997 г.), ще се превъплъти в образа на покойния Марлон Брандо в предстоящия филм ''Валс с Брандо''.

''Валс с Брандо'' се основава на малко известна истинска история. В края на 60-те и началото на 70-те години Марлон Брандо търси начин да избяга от общественото внимание в живота си. Смятал е, че ще намери спокойствие и тишина в таитянския атол Тетиароа - остров, който е купил с идеята да го превърне в "екологична утопия, която е енергийно независима". За целта Брандо привлича архитекта, носител на множество награди, Бърнард Джъдж да му помогне в проекта. След няколко години на експериментиране става ясно, че това е сизифовска задача: екологията на острова е твърде деликатна и взаимосвързана, за да се надгражда, без да се разруши основната екосистема. Целият този процес и техните добросъвестни усилия, Джъдж описва в мемоарната си книга от 2011 г. ''Валс с Брандо: Планиране на рая в Таити". Именно тази книга е източникът на материала за новия филм.

''Марлон Брандо се е борил за граждански права, марширувал е с д-р Мартин Лутър Кинг. Той извървя пътя на гражданските права; направи го и за правата на коренното население. Това, което никой не знае за Брандо, е какво е направил за околната среда като активист и каква прозорливост е имал за това, което всъщност ще се превърне в климатична криза. Новият филм е любовно писмо до Таити, до него и до неговата страст", пише Били Зейн в профила си в Инстаграм.

Според източници, Брандо приема да изиграе ролята в "Кръстникът", за да финансира оттам усилията си за опазване на околната среда. 

Брандо печели два "Оскар"-а. Първият е за филма "На брега на морето", а вторият - за ролята на Вито Корлеоне в "Кръстникът". Но отказва да присъства на церемонията по връчването на наградите "Оскар" през 1973 г., защото протестира срещу негативното представяне на индианците в Холивуд. Умира на 80-годишна възраст през 2004 г.

Сценарист и режисьор на ''Валс с Брандо'' е Бил Фишман.
Това е известно отклонение за Фишман, чиято работа в миналото изглежда е била съсредоточена върху музикалната сцена. Той е режисирал късометражни филми за всички - от "Рамоунс" до Джесика Симпсън, и дори пълнометражните му филми са с фокус върху музикалната индустрия. Били Зейн и Бил Фишман са работили съвместно и през 1993 г. по филма ''Posse''.

Във "Валс с Брандо" участват още Тиа Карере, Ричард Драйфус, Джон Хедър, Алейна Хъфман, Роб Кордри и др. Deadline съобщи, че филмът е преосмисляне на моменти от "Кръстникът" и "Последно танго в Париж". Според изданието Зейн и колегите му продуценти Фишман и Дийн Блоксъм са обещали да изпратят 5% от приходите от филма на хората, живеещи на Тетиароа.

В Инстаграм Били Зейн публикува снимки от продукцията и кадри зад кулисите на филма. На тях се вижда поразителната прилика между него и покойния Брандо.

Зейн присъстваше на филмовия фестивал в Кан, където подкрепи колегата си австралийски режисьор Джордж Милър на премиерата на ''Furiosa: A Mad Max Saga'' в сряда, 15 май. Сред предстоящите му проекти са филмите ''Blunt'', ''Sunset Superman'' и ''Takeover''.

Виж още