Харисън Форд към Хелън Мирън: ''Ти си най-умната и най-забавната мадама, която познавам, и те обичам за това''

  • Сподели:
Харисън Форд към Хелън Мирън: ''Ти си най-умната и най-забавната мадама, която познавам, и те обичам за това''

Хелън Мирън беше отличена на 37-ите годишни награди на Американската кинематография, като звездният списък от водещи беше под ръка, за да отбележи постиженията на актрисата както на екрана, така и извън него. Харисън Форд, Вин Дизел, Патрик Стюарт, Брайън Кранстън, Пиърс Броснан, Алън Къминг, Андреа Райзбъро и съпругът на Мирън Тейлър Хакфорд вдигнаха тост за актрисата по време на събитието, което е ежегоден благотворителен фонд за Американската кинематография, подпомагащ програмата ѝ в театър "Аеро" в Санта Моника, театър "Лос Фелиз 3" в Лос Фелиз и Египетския театър в Холивуд. 

Мирън е 37-ият носител на основното отличие след Райън Рейнолдс миналата година, Скарлет Йохансон през 2021 г. и Спайк Лий през 2020 г. При награждаването бяха отбелязани многобройните акценти в кариерата на Мирън и нейната гъвкавост на екрана, както и въздействието, което е оказала върху своите колеги.

Вин Дизел - който се появи за първи път публично, след като през декември беше съден за предполагаем сексуален тормоз от бившата си асистентка - разказа за отношенията, които двамата са развили след съвместната си работа по франчайза "Бързи и яростни", като каза на публиката: "Хелън, обичам те с цялото си сърце. И за да отговоря на въпроса, който си задала във филма "Кал" от 1984 г.: "Би ли умрял за мен?", да, бих умрял за теб."

Хакфорд също говори за дългата им връзка, като отбеляза, че съвместната работа по "Бели нощи" е била "една от най-големите радости в кариерата ми" и "40 години по-късно съм най-щастливият мъж в стаята, защото това е моята съпруга".

Харисън Форд се качи последен на сцената, като се пошегува: ''Направих кариера от това да играя съпруг на Хелън... това е изключителна възможност и изключително удоволствие. Ти си най-милата, най-умната, най-забавната и най-лудата мадама, която познавам, и те обичам за това".

Приемайки наградата си, Мирън прочете кратка реч, преди да обяви, че е написана от изкуствен интелект, и да я скъса, започвайки отново със собствените си думи.

"И така, признание за кариерата. Тези две думи са наистина смущаващи и донякъде плашещи, че е нещо като да напишеш надгробна реч за собствения си паметник. Кариера, боже, това ли е? Това ли е историята на моята кариера? Тя вече приключила ли е? Часовникът е изтекъл, пясъкът се е разпилял", разсъждава тя. "Толкова ясно си спомням например неповторимата нощ, когато спечелих "Оскар" и си помислих, че сега наистина има само един път и той не може да бъде нагоре. И признанието, цялата тръпка на работата е да видиш какво ще се случи по-нататък, какви грешни стъпки, какви случайности, какви триумфи, какви търсени, но никога непостигнати цели, какви преодолени страхове - тази вечер трябваше да преодолея страховете си по голям начин.''

"Кариерата ми е палитра от много цветове, страхове и несигурност, смесени в опияняващ коктейл със смях, много смях и вълнение", продължи тя, като отбелязва, че дължи всичко на режисьорите, продуцентите, операторите, гардероба и гримьорите си.

"За мен преобладаващият цвят в пейзажа на живота ми е розовото сияние на щедростта, добротата, остроумието, интелигентността, отдадеността и вдъхновението на всички тези актьори. Аз съм една от тях, техният език е езикът, който говоря, независимо от коя страна идват те. Благодаря ви, благодаря на всички вас. Вие сте моята кариера и аз съм вие."

Screen Engine и нейният главен изпълнителен директор Кевин Гьотц също бяха отличени на събитието с наградата "Силата на киното" (присъждана на лице или организация, чиито действия са допринесли за социалната значимост на филмите в съвременната култура), а Том Круз, Марго Роби, Чарлийз Терон и Дуейн Джонсън изразиха своите поздравления чрез видео.

Виж още