Shōgun: честта и дълга, които определят самурайския кодекс

  • Сподели:
Shōgun: честта и дълга, които определят самурайския кодекс

Още от самото начало това е ужасяващ сюжет, чието действие се развива на фона на възникващата заплаха от гражданска война в Япония през 1600 г. Сериалът адаптира класическия роман ''Шогун'' на Джеймс Клавел от 1975 г. с амбиция и очевидно уважение към изходния материал, а като се има предвид, че книгата е дълга повече от 1000 страници, е необичайно, че са успели да я съберат в 10 епизода. Резултатът е впечатляваща игра.

"Шогун" е създаван с години. За първи път беше обявен през 2018 г. Това е пищна, взискателна драма, към която трябва да се подхожда внимателно и съсредоточено. Историята в сериала е двуезична - върви до голяма степен на японски език, отчасти и на английски. Трудно е да си представим, че съвременна версия на ''Shōgun'' би могла да бъде направена изцяло на английски език, което би намалило интелекта и силата на историята. В настоящия си вид тази велика драма се доверява на собственото си спокойно темпо.

Козмо Джарвис е Джон Блекторн, старши английски офицер на добрия кораб "Скърви" - всъщност холандския кораб "Еразъм" - който е заседнал на брега на Япония, въпреки че екипажът не вярва, че тази островна държава, за която се носят слухове, съществува. Те пристигат в разгара на конфликт с португалците, които пазят местоположението на Япония в тайна от своите европейски сънародници, за да установят търговски монопол. Малцината оцелели от "Еразъм" се озовават в напрегнат момент от японската история: тайко, върховният владетел, наскоро е починал, оставяйки наследник, който е твърде млад, за да управлява. Петима войнствени владетели съставляват регентски съвет, който действа като временни управници, но напрежението между тях заплашва да избухне в тотална война.

Лорд Торанага (уникален Хироюки Санада, забележителен още от ''47 ронини'', ''Последният самурай'' и ''Джон Уик") е този, през когото първоначално наблюдаваме този назряващ конфликт. Торанага е военен лидер и майсторски стратег, който има най-голям потенциал да поеме цялостния суверенитет и затова е най-малко популярен сред своите колеги лордове-воини. Казано му е, че това не е време за добри хора, а за шогун - могъщ военен лидер. "Тази титла е брутална реликва", казва той, но вие подозирате, че не за дълго. Торанага вижда разрушителните последици от внезапното пристигане на Блекторн и започва да маневрира с присъствието му в своя полза. Блекторн е известен или като Варварина, или като Анжин, моряка, заради превъзходните си ветроходни способности. Той също така осигурява редките моменти на полупривлекателност, в колебаещото се заслепление и ярост към културата и конвенциите на една нова за него земя. Но Шогун е наясно, че това се отнася и за двете страни. За японците Анжин също е загадка.

Конфликтът с участието на португалци и испанци размива границите между религия и търговия - една от многото големи теми, които ''Шогун'' не се страхува да засегне. Става дума и за държавничество, дипломация, война и в крайна сметка за любов, но това остава на заден план в първите два епизода. Вместо това на преден план е изтласкана кървавостта на този свят. Има обезглавявания - бързи и безмилостни. Има набор от оръжия и поредица от красиво хореографирани битки, които пламват като факли на фона на обяснителния диалог. Има и един особено ужасяващ акт на сепуко - японско ритуално самоубийство, чийто смисъл е да запази честта на самоубиеца. Тази епична сага обещава да пренесе зрителите в свят на самурайски воини, политически интриги и обвързани с чест конфликти, демонстрирайки таланта и харизмата на главните актьори, докато оживяват приказка за власт, предателство и изкупление.

Докато поредицата ''Shogun'' от 2024 г. бележи нова адаптация на вечния роман на Клавел, това не е първият път, когато историята се пренася на екрана. През 1980 г. се излъчва изключително успешен телевизионен минисериал, базиран на "Шогун", с участието на Ричард Чембърлейн, Тоширо Мифуне и Йоко Шимада в главните роли. Минисериалът печели одобрението на критиците и голяма зрителска аудитория, затвърждавайки мястото на историята в популярната култура и проправяйки пътя за бъдещи адаптации.

Ана Савай, Фуми Никайдо и Юка Кори допълват звездния актьорски състав на поредицата, предоставяйки изключителни изпълнения, които навигират в свят, доминиран от мъже с умения, хитрост и непоколебима решителност. Техните героини внасят освежаваща перспектива в сериала, подчертавайки силата и издръжливостта на жените в общество, дефинирано от твърди йерархии.

Виж още