Ботокс: Защо се страхуваме от естествените следи на времето

  • Сподели:
Ботокс: Защо се страхуваме от естествените следи на времето

Какво е толкова ужасно в това да имаме бръчки по лицето? Как стигнахме до тук? Този въпрос си задавам често напоследък като почти 32-годишна жена, която започна да вижда белезите на възрастта, изписани по челото си. В този момент мнозина се обръщат към специалист за ботокс (или друга марка инжекция против бръчки), за да предотвратят временно движението на лицевите си мускули и впоследствие да се справят с появата на бръчки.

През 2021 г., когато инжекционното лечение не е било толкова разпространено, колкото сега, е било изчислено, че в Обединеното кралство всяка година са били поставяни 900 000 инжекции с ботокс. Колективната ни позиция по отношение на ботокса се е променила драстично през годините и сега той се смята за "превантивна" процедура - нещо, което ще ви предпази от линии и бръчки, дори ако все още нямате такива - и е основна част от процедурите за красота. По неофициални данни хората, които се подлагат на нея, са все по-млади.

Аз самата го изпробвах на 30-годишна възраст. Като опитен козметичен редактор често пиша и чета за ботокса, а когато се прилага добре (от реномиран естетичен лекар - задължително условие в тази тревожно нерегулирана индустрия), той се смята за златен стандарт за подмладяване на лицето. Но трябва да кажа, че след като два пъти си го поставих, го намразих.

Тази страна на историята не се чува често. Повечето хора, които си слагат ботокс, смятат, че като по чудо са се ''изгладили'' и изглеждат безкрайно по-добре без бръчки. Но когато аз си го направих - на сравнително млада възраст, признавам - се чувствах затворена в собственото си лице, неспособна да изразя напълно себе си и, по ирония на съдбата, по-неуверена от всякога. И в двата случая, след като опитах ботокс, психически се самобичувах и се чудех какво, за Бога, съм направила - бях толкова наясно с лицето си и неспособността му да се движи, че това беше странно изтощително. Всичко, което исках да направя, беше да се скрия.

Собствените ми фини линии се завърнаха - добре дошли отново, стари приятели - и сега разбирам защо ботоксът е станал толкова разпространен в ежедневието ни: той е пристрастяващ. Макар че първоначално мразех факта, че лицето ми е замръзнало, когато токсинът започна да действа и естественият вид на лицето ми започна да се появява, имах чувството, че изглеждам по-възрастна от всякога. Всъщност не беше така, сякаш съм остаряла с десет години за шест месеца, както изглеждаше, че предполага мозъкът ми, а по-скоро очите ми веднага бяха привлечени от "несъвършенствата", които се бяха появили по кожата ми. В контраст с ултрагладката повърхност, създадена от ботокса, естествената текстура на кожата ми изглеждаше обезпокоително. Ретроспективно знам, че това беше по-скоро психологически проблем, отколкото нещо, което да е забележимо за друг, но ми помогна да разбера защо, когато веднъж започнеш с подобна процедура, трудно можеш да я спреш.

Когато последната ми процедура с ботокс отшумя, избрах да приема с лицето си и това, което е там, включително начина, по който челото ми се бръчка, когато вдигна вежди, и онази сърдита гневна бръчка, която се появява по време на стресиращи пътувания. Начинът, по който обичам да мисля за това, е, че всеки знак, който украсява лицето ни, е като боя върху платно. Подобно на чистото платно, много младата кожа има вълнички и текстура, но красотата на кожата е, че животът рисува върху нея чрез линии, бръчки, лунички и пигментация, което прави платното по-интересно. Защо тогава се страхуваме от тези естествени следи от минаващото време?

Осъзнах, че да изглеждаш добре не означава да нямаш бръчки по лицето си или да изглеждаш вечно млад. Става дума за това да имаш плам в очите си. Желание за живот. И най-вече добро чувство за хумор. Вземете за пример Джуди Денч и Хелън Мирън. Съответно на 88 и 77 години, и двете са украсявали корицата на британския Vogue през последните десет години и са олицетворение на красотата, защото са смели и пълни с живот.

От само себе си се разбира, че ботоксът е божи дар за някои хора - и аз не съм тук, за да ги съдя. Имам много приятели, които изглеждат и най-вече се чувстват прекрасно, след като са си го направили. Но това, което искам да изразя, е, че добрият вид на кожата не е непременно свързан с премахването на годините, които сме натрупали по лицето си - както научих, това не винаги ви кара да се чувствате по-добре.

Моят съвет? Възползвайте се от чудесата на радиочестотата, посещавайте специалисти в областта на лицето и се стремете да подхранвате кожата си чрез пълноценен, изобилен и балансиран начин на живот. Намерете неща, които обичате да правите, работете върху тези, които ви причиняват емоционални затруднения, излизайте и се забавлявайте - тогава кожата ви ще засияе от щастие.

Автор: Хана Коутс

Виж още