Дългосрочна употреба на ретинол: Всички въпроси, които трябва да обмислите

  • Сподели:
Дългосрочна употреба на ретинол: Всички въпроси, които трябва да обмислите

Това е една от най-модерните съставки, но ако я използваме дълго време, може ли да навреди на кожата ни?

Когато даден компонент е в челните редици на модните тенденции в красотата, маркетингът и социалните мрежи замъгляват най-важните детайли, затова е важно да получим информация и предварителна диагностика със специалист, за да разберем какво е най-добро за нашата кожа, можем ли да използваме определени продукти или активни съставки и как да го правим, като основна стъпка. Ретинолът почти се е утвърдил като еликсир на продължителната младост по отношение на външния вид на кожата ни. Според Cantabria Labs "това е компонент, който научно доказва способността си да подобрява текстурата и гладкостта на кожата, като например намаляване на бръчките и мимическите линии. Той също така уеднаквява тена на кожата и има контрастен депигментиращ ефект, който го прави способен ефективно да премахва кожни дефекти, причинени от натрупването на меланин", отговарят от лабораторията. Но също така знаем, че конвенционалният - този, който познаваме като чист ретинол - трябва да се употребява малко по малко, не е подходящ за всички типове кожа и не спира да генерира почти постоянно ексфолиране на кожата, което я кара да се обновява по-често и следователно има онази голяма способност да намалява несъвършенствата, петната и да отслабва бръчките.

Но тук започваме да разграничаваме две неща в отговор на заглавието: Лошо ли е да го използваме в дългосрочен план? За да започнем да разрешаваме този въпрос, трябва да разберем някои основни идеи: не всички ретиноли са еднакви, начинът, по който ги комбинираме, е основен и трябва да се вземат предвид няколко медицински препоръки. И така, какво казват експертите по този въпрос? Като толкова мощна активна съставка, може ли тя да бъде вредна в дългосрочен план?

Не всички ретиноли са еднакви
"Проблемът е, че ние слагаме ретинола в едно и обикновено мислим за него като за най-дразнещия и "агресивен" продукт, но в действителност днес има много производни на ретинола и трябва да сме наясно с това: става дума за ретиноат например. Този компонент е свързан с други молекули или активни съставки като витамин С и хиалуронова киселина, което прави формулата по-поносима за кожата и следователно може да се използва в дългосрочен план и дори с почти никакви почивки. Аз използвам ретиноиди (различни видове) без прекъсване от около 6 години, дори сутрин, и кожата ми е перфектна, но знам кога и с какви други продукти да ги комбинирам", казва Наталия де ла Вега, директор на Tacha Beauty.

Без значение колко ефективен е продуктът, не е задължително той да е за вас
Ако говорим за ретинол, този, който всички познават, а не за други производни молекули, това, което трябва да знаете, преди да го използвате, е, че първата стъпка "е да се направи диагноза", казва д-р Наталия Рибе, "да се види дали е най-доброто за вашия случай, дори за състоянието на собствената ви кожа, ако е така, да знаете кога трябва да почивате, да индивидуализирате лечението и кремовете, доколкото е възможно, и да вземете предвид сезонността".

Тъй като има толкова популярна и добра репутация, идеята, че "може да е лош", може да дойде от твърде бързото му използване, а също и от очакването на незабавни или кратко-средносрочни резултати, но идеята е точно обратната: "тъй като е дразнещо и ексфолиращо, ако го използваме за кратко време, единственото, което ще видим, е, че кожата ни се лющи, ако продължим, се получава ефектът, наречен ретиниране. Този процес може да продължи до 12-15 седмици и не е нищо друго освен свикване на кожата с употребата на ретинол, като по този начин ще видим ползите по отношение на петната и качеството на кожата. Но внимавайте, не всеки си пада по него и има и други начини да се сдобиете със сияйна кожа, без да преминавате през целия процес на пилинг. Пилингът и раздразнението въпреки наличието на ретинолова кожа могат да се появят отново например през много студените месеци, което изсушава кожата и комбинацията води до повторно излющване на кожата", казва д-р Флавия Бонина.

Друг основен въпрос: използването на слънцезащитни продукти
Вече разгледахме диагнозата, сезонността, видът на ретинола, спазването на процеса на ретиниране... Всички тези подробности са от решаващо значение за получаване на максимална полза от този компонент, но една от най-важните за свеждане до минимум на рисковете е използването на слънцезащита сутрин. Както казва д-р Кастийо от SkinMad, "ретинолът повишава чувствителността на кожата към слънцето, така че слънцезащитата е от съществено значение, както и старателното измиване сутрин, за да се отстранят всички остатъци от използването на ретинол предишната вечер. Освен това кожата трябва да се следи много внимателно дори при тези, които не са особено чувствителни, защото това е продукт, който може да предизвика дразнене, сухота и зачервяване, и в случай че тези усещания продължат по-дълго от очакваното, е препоръчително да се преустанови употребата и да се потърси лекарски съвет.

Спътници на ретинола
Всеки път, когато добавяме нов компонент или продукт към кожата си, трябва да я "слушаме", затова е важно да я усещаме, да я измиваме и да нанасяме продуктите с ръце, да забелязваме как се усеща, а не само как изглежда. Нещо много важно, което екипът за обучение на Natura Bissé подчертава, е как да се прилага ретинолът, т.е. заедно с кои други продукти е съвместим: "Ако процесът на ретиниране е завършен и кожата показва добра поносимост, той може да се прилага в дългосрочен план. Добър съвет е да го комбинирате с овлажняващи, подхранващи и успокояващи активни съставки, за да направите нанасянето и този процес по-комфортни". С други думи, ретинолът е само един от компонентите на цялостна рутинна грижа, за да противодействаме на онези дразнещи ефекти, които карат кожата да изглежда и да се чувства неприятно. С всички тези съвети въпросът ни е напълно отговорен, защото ретинолът е колкото добър продукт, толкова и сложен, а отчитането на тези фактори го прави не само вреден в дългосрочен план, но и един от най-добрите козметични съюзници за отлично изглеждаща кожа.

Автор: Маричу дел Амо

Виж още