Деми Мур: неподвластна на времето красота

  • Сподели:
Деми Мур: неподвластна на времето красота

Ако има нещо, което французите умеят да правят, то е да подобряват това, което имат, и това, което създават. Те умеят да придават онова очарователно докосване дори на най-малките и най-простите неща. Такъв беше случаят на ревюто на Saint Laurent за пролет-лято 2024 г., сред пустинните мрамори и внушителната Айфелова кула, осветяващи Седмицата на модата в Париж.

Пролетта на 2024 г. е сезон, фокусиран върху удобството за носене и връщането към основите. По време на дефилето на Saint Laurent, творческият директор Антъни Вакарело взе присърце идеята - но с въображение, което черпи от някои от най-известните архиви на модната къща. Преосмисляне на сафари сакото и гащеризоните, както и саундтрак от френския продуцент Себастиан и поетичен глас зад кадър на Катрин Деньов, които се харесаха на публиката от знаменитости. Вакарело върна блясъка на 80-те години на миналия век на модния подиум с полувисоки яки, авиаторски очила (тънки версии на тези на Том Круз) и смели бижута (започвайки с макси обеци). 

От 49-те визии в тази колекция почти всички се позовават на тези класически силуети на Saint Laurent, включително роклята в стил кафтан. Разбира се, Вакарело добави и малко от собствената си характерна естетика - превърна обичайните бежови и кафяви цветове в тухленочервени, шафрановожълти и наситени нюанси на невен.

"Позицията на тази колекция е прагматична, с дневна визия, съобразена с модните тенденции, и по-свободен силует в сравнение с предишните сезони", обясняват бележките към ревюто. Дизайнерът потърси вдъхновение и от няколко известни жени, като Амелия Еърхарт и френската авиаторка-изпитателка Адриен Боланд, както и от концепцията да вземе неща от мъжкия гардероб и да ги направи по-женствени. Подходяща сентенция, като се има предвид какво е казал самият Ив Сен Лоран: "Chanel освободи жените, а аз ги овластих."

Последната тема можеше да се види във всички раздвижени силуети с големи размери - много от тях бяха препасани с колан на талията, а след това допълнително драматизирани с чифт големи, плътни, метални обеци, които висяха от ушите на моделите като скулптури. Други носеха малки кожени качулки в авиаторски стил, а сребърни и златни гривни бяха прилежно подредени върху облечените в ръкавици ръце. Всъщност бижутата с висок блясък бяха навсякъде: от класически метални чокъри до златни катарами за колани, които закрепваха дебелите карго панталони и роклите, вдъхновени от 70-те години. Присъстваха и всички аксесоари на Saint Laurent: като високи токчета и кожени ръкавици.

Фината игра на текстури поддържаше нещата интересни. Прозрачни горнища и тънки чорапи бяха съпоставени с дебели материали в цвят каки; въпреки че в тази колекция преобладаваше утилитарността, имаше много скъпоценни камъни, които се усещаха свежи за пролетта, като например оформянето на гривни върху ръкавиците или носенето на смесени метали по нетрадиционен начин. Може би 2024 г. ще бъде годината на гащеризона с колан или модифицираното сафари яке. Ако колекцията е някакъв показател, изглежда, че големите джобове ще бъдат навсякъде през пролетта.

Деми Мур носеше елегантна прозрачна рокля на модното ревю на Saint Laurent.

Роклята на Мур, която се спускаше от раменете и стигаше до пода, притежаваше всички качества на творение на Saint Laurent: елегантни и скрити линии, мастиленочерна плетка и достатъчно сексапил, за да изпълни Сена. Тя съчета роклята с остри черни токчета и слънчеви очила. 

Мур се снима в най-новия сериал на Райън Мърфи "Вражда". Според Town & Country сериалът "драматизира какво се е случило, когато Труман Капоти, прекарал години като интимен приятел на лъвиците от Парк Авеню, вплита най-дълбоките им, най-ужасяващи тайни в "La Côte Basque, 1965", тънко завоалирана художествена творба, публикувана в Esquire". Мур играе Ан Удуърд, много яростна противничка на Капоте.

"Имах изградена представа, че Труман предава близките си приятели, които наистина са били неговият вход към този свят, който той толкова отчаяно е искал. Но не знаех подробностите. Бях по-наясно и заинтригувана от идеята, че той е вдъхновението за Дил в "Да убиеш присмехулник". Дъщеря ми носи името Скаут, така че очевидно тази книга има истинско значение за мен", казва Деми.

Актрисата говори и за желанието си да работи с Мърфи не само заради опита му в определящи културата предавания, но и защото двамата са истински приятели.

"С Райън се познаваме от цяла вечност, много преди той да се занимава с това, което прави. Опитвахме се да работим по нещо съвместно и ето, че моментът настъпи", обясни тя.

 

 

 

 

Виж още