Френски балеаж: техниката, в която парижанките се кълнат

  • Сподели:
Френски балеаж: техниката, в която парижанките се кълнат

Джейн Бъркин, Каролин дьо Майгре, Франсоаз Харди... Назовете някоя шикозна французойка и има вероятност тя да е свързана с естествената красота.

Като изключим минималния грим, всичко се дължи на малките детайли в прическата: добра подстрижка, да, но и отличен цвят. Френският балеаж е техниката, в която се кълнат нашите парижки приятели, за целунат от слънцето, сияен и естествен цвят, който - нещо изключително важно - изглежда естествен.

"Френският балеаж е техника за свободно оцветяване, която води началото си от сестрите Карита в Париж през 70-те години на миналия век", обяснява Джак Хауърд, глобален преподавател по боядисване в L'Oréal Pro. Може и да не сте чували за сестрите Карита - Рози и Мария - но те са били най-търсените и влиятелни фризьорки в Париж в средата на 20-ти век, грижейки се за косите на всички - от Катрин Деньов до принцеса Сорая, която става кралица на Иран през 1951 г. Терминът "балеаж" на френски език означава "метене, измитане" и е техника, която сестрите популяризират, за да създадат естествено изглеждащ акцент чрез работа с много фини кичури коса.

Въпреки че иновациите и способите за боядисване несъмнено са се развили от онези дни, предпоставката все още е налице и колористите все още боядисват с техниката балеаж на по-малки (а понякога и на по-големи) кичури коса, като нанасят цвета на местата, където естествено би попаднало слънцето. Целта е цветът да изглежда напълно естествено. "Когато някой си е направил френски балеаж, косата му улавя светлината на определени места - тя е сдържана, но все пак привлича погледа", обяснява Хауърд. "Не знаете какво гледате, но то внася фина светлина и здравословен вид на лицето."

Противоположност на изразителната прическа - този вид балеаж подхожда на хора с всякакви цветове, текстури и възраст на косата. Хауърд е особено категоричен, че това е брилянтна техника за тези, които посивяват. "Няколко парчета френски балеаж, поставени върху сива коса, могат наистина да я озарят, да ѝ придадат повече измерение и да освежат прическата", казва той. "Това е непринудено, без усилие и в общи линии изглежда така, сякаш сте били на плажа в продължение на няколко седмици." Като допълнителен бонус балеажът помага и за подобряване и придаване на блясък на кожата.

След като балеажът е готов, цветът може да бъде променен с помощта на гланцове в салона, които придават здравословен блясък и нанасят полутраен воал (около 20 измивания) от цвят върху косата. ''В момента правим много хладни тонове на мока, както и хубави пшенични нюанси - нищо пепеляво обаче. Наистина, можете да адаптирате нюанса на косата, за да бъде топъл или по-хладен, в зависимост от визията, която искате да постигнете", казва Хауърд.

Жив, шикозен и перфектен за наближаващия пролетен сезон, цветът никога не е изглеждал по-страхотен.

Виж още