Ревюто на Bottega Veneta: Дори всичко около нас да гори, красотата ще спаси света

  • Сподели:
Ревюто на Bottega Veneta: Дори всичко около нас да гори, красотата ще спаси света

От създаването си през 1966 г. Bottega Veneta стои като фар на италианския лукс, известен със своята безупречна изработка, подчертана елегантност и отдаденост на традицията. С наследство, което обхваща повече от пет десетилетия, марката се превърна в синоним на вечен стил, несравнимо качество и отличителна естетика, която надхвърля мимолетните тенденции. 

В изпепелена пустош се открояват кактуси и рокли с необикновена изработка: с колекцията есен-зима 2024/2025 г. Матийо Блази разказва за елегантността на устойчивостта на Седмицата на модата в Милано, защото "в един горящ свят има нещо много човешко в простия акт на обличане".

"Всички четем едни и същи новини. А в момента няма много неща, на които да се радваме. В идеята за прераждането обаче все пак може да има нещо красиво. Цветята цъфтят дори когато светът гори, и те дават надежда. Те стават по-силни от всякога. Тук елегантността е устойчивост", пише творческият директор в бележките към ревюто. Сред извисяващите се кактуси и роклите с необикновена изработка, на Седмицата на модата в Милано той разказа за човешката страна на обличането, което е подривен жест и революционен акт, ако човек не се премести в "окопа" на безразличието.

Между контрасти и връзки
Кактусите растат там, където нищо друго не би могло да расте, най-малко на ръба на подиума. В джобен вариант те бяха част от поканите за модното ревю, а в по-голям вариант - но все пак ръчно изработени от занаятчии от муранско стъкло - станаха част от диалога между сценографията и колекцията. Те символизират сила, защита и адаптивност, но също така и устойчивост. Отправна точка е пътуване до Южна Италия. "Мислех си за Калабрия и кактусите, които видях там, където земята е суха", казва творческият директор на Bottega Veneta Матийо Блази.

Вдъхновен от традиционната японска техника Shou Sugi Ban - практиката за придаване на по-голяма трайност и устойчивост на дървесината чрез използване на огън - той пресъздава безплоден пейзаж, контрастиращ с жизнеността и прагматизма на съвременния лукс. Със специалното издание на табуретките Cabanon LC14, проектирани от Льо Корбюзие и произведени от Cassina, ръчно изгорени точно като пода на изложбеното пространство, той започна своята приказка и историята на възраждането. Осъзнаването е спешно. То е за това, което живеем, както и за това, което носим. Това е максимализъм, сведен до най-същественото, или минимализъм, издигнат от необичайната концепция за разкош, тази на Матийо Блази. Необикновената изработка и рационалните структури на представените облекла бележат едно ново начало, което обаче не започва от нулата.

С щампи, напомнящи паспортни печати, и тренчкоти като чекови книжки, върху които може да се пише, оптични ефекти, пламъци и остри ресни, луксът става утилитарен, а елегантността - конкретна, без да се губят онези странности на ексцентричността, които умеят да ни пренасят другаде. И знаят как да ни накарат да се надяваме, че дори всичко около нас да гори, красотата ще спаси света.

Виж още