Как да подредим правилно своите приоритети, чрез мисловен график

  • Сподели:
Как да подредим правилно своите приоритети, чрез мисловен график

В днешния свят ни се налага да бъдем все по-активни, гъвкави и в постоянна бойна готовност, но когато умората и стреса са се превърнали в наши спътници ние инстинктивно започваме да забавяме темпото, защото мозъкът ни не успява да преработи огромния обем от получена информация. Затова се налага да подредим по важност своите приоритети и да действаме по ясно посочен план, за да можем да избегнем едно предстоящо прегряване, което би могло да ни коства постигнатия до момента успех. 

Съществуват няколко начина да овладеем ситуацията, като един от тях се състои в това да можем да изработим свой собствен мисловен план, чрез който да се придвижваме напред, без да се налага да изпадаме в състояния на обърканост, нервност и депресия. За да се случи всичко това е нужно да отделим малко време, в което да обмислим, кои всъщност са тези належащи задачи, които не търпят отлагане, след което мисловно да ги поставим на предна позиция, като игнорираме по маловажните събития, които могат да търпят отлагане. Представете си своя мисловен тефтер, в който има три основни графи – първата е за най-належащите задачи, които не търпят отлагане. Вторият е за второстепенните ангажименти, които могат да бъдат отложени за малко, а третият за тези неща, които могат да изчакат по-дълъг период от време. След като мисловно подредите по важност своите приоритети стресът, който до момента ви е държал за шията и не ви е позволявал да вземете адекватни решения, просто ще изчезне. 

Тази психологическа подредба ще ни спести много стрес и ще ни помогне бързо да отметнем задачите си, след което да се насладим на малко лично време само за себе си. Хубаво звучи нали – и това е напълно възможно, стига човек да успее да действа по план и да може да се концентрира над спешните, неотложни ангажименти, от които всъщност зависи бъдещия му успех. В действителност тук трябва да отбележим, че концентрацията е изключително важна за да можем да открием правилната среда. Тя е това вълшебно кълбо, което ни отвежда към желаните цели и ни помага да си спестим много разочарования, произтичащи от бързината, с която взимаме решенията, още преди да сме ги обмислили. 

Мъдрият човек е наясно, че нищо в този свят не може да стане на момента, а за успеха се изисква много трудн, постоянство и най-вече силна концентрация на духа и мислите. Силната концентрация и точния мисловен план ни гарантират, че няма да се озовем на места, на които не искаме да бъдем, защото предварително ще сме поставили своите ясни цели, които да следваме! 

Виж още