Фурмите са коледната супер храна, която се консумира през цялата година

  • Сподели:
Фурмите са коледната супер храна, която се консумира през цялата година

Те обикновено се появяват на празничните трапези, но всъщност могат да се се консумират през цялата година. С многото си свойства и ползи трябва да ги консумираме по всяко време на годината. 
В арабските страни те се поднасят на гостите заедно с чай или кафе, като част от церемонията по посрещането. У нас те се появяват главно по Коледа, в десерти или веган изкушения.

Става дума за фурмите, вкусните екзотични плодове, ценени и на Запад, които сега са преоткрити като супер храни и обожавани от известни личности. Като Хейли Бийбър, която ги включи на първо място в списъка със съставки в прочутото си смути, Крис Хемсуърт, който ги консумира след тренировка, Ариана Гранде, която ги хапва в любимата си веганска салата, и Бела Хадид, която ги използва като подсладител в своето смути "Кинсикле" с органичен портокалов сок.

Фурмите, богати на основни хранителни вещества като минерали, витамин А, К и витамини от група В, антиоксидантни и противовъзпалителни флавоноиди и следи от всички незаменими аминокиселини, са истинска бомба за здравето и красотата. Но откъде идват те?
Фурмите са плодовете на финиковата палма Phoenix Dactylifera. Това много древно дърво се разпространява при топъл климат и се отглежда главно в Северна Африка, Близкия изток, Персийския залив, Южна Америка, Канарските острови и Калифорния. Фурмите, които намираме на рафта в супермаркета, са изсушени на слънце, за да се увеличи концентрацията на захар, но тези плодове, и особено някои сортове като Barhi, са вкусни и в прясно състояние (единствената разлика е, че в прясно състояние те са с гладка кожа и жълто-оранжев цвят). Към пакетираните фурми често се добавя захарна глазура или глюкозен сироп. Затова, за да спазвате съветите за регулиране на кръвната захар, се старайте да ги купувате насипни или, ако са пакетирани, да са без добавки.

Богати на захар, те осигуряват незабавна енергия, без да предизвикват гликемични пикове, и са полезни в случаи на отпадналост и умора, както и след тренировка. Благодарение на минералното си съдържание на магнезий, калий, манган, калций, мед и желязо те са естествени реминерализатори.
Заради наличието на фибри те регулират работата на червата, подпомагат храносмилането и дават усещане за ситост. Калият във фурмите помага за регулиране на кръвното налягане и е полезен за здравето на сърцето.

Съдържанието на магнезий (100 г фурми осигуряват около 45-60 мг) ги прави полезни за отпускане на мускулите и подпомагане на спокойния сън. Желязото, съдържащо се във фурмите, е полезно за страдащите от анемия.
Те съдържат антиоксидантни флавоноиди като бета-каротин и лутеин, които се борят с оксидативния стрес в кожата и имат антиейдж ефект.
Благодарение на съдържанието на триптофан, който е прекурсор на мелатонина, фурмите спомагат за заспиването. Витамините от група В във фурмите подпомагат правилното функциониране на нервната система, а наличието на каротеноиди подпомага здравето на очите.

Тъй като са много калорични (около 250-300 калории на 100 грама), сушените фурми не се препоръчват за хора на нискокалорични диети. Фурмите са с много високо съдържание на захар, затова хората, страдащи от диабет, трябва да ги консумират в малки дози.

Някои сортове фурми
Medjool: тези супер фурми (всяка от тях може да тежи от 15 до 20 грама) са особено месести и сочни и могат да се намерят на пазара от октомври до февруари.
Deglet Noor: по-малки, целогодишно достъпни, обикновено с по-малко месо и по-сухи, това са най-разпространените фурми, ценени заради медения си вкус.
Ajwa: произхождащи от Саудитска Арабия, тези вкусни фурми с тъмен цвят, отглеждани в ограничени количества, често се сервират с арабско кафе и са едни от най-скъпите в света.
Barhi: кръгли, пулпави и с хрупкава текстура, тези фурми се продават и в прясно състояние, все още полепнали по клона, с яркожълт цвят и представляват експлозия от сладост.

Колко фурми да изяждаме на ден?
Количеството фурми, което можем да консумираме дневно, зависи от здравословното ни състояние, килограмите и нуждите ни. Обикновено една шепа фурми отговаря на 4-6 фурми на ден, което е достатъчно, за да се насладим на всички хранителни свойства на тези плодове.

Виж още