Амени Есейби: Понякога е нужен само един човек, който да повярва в теб

  • Сподели:
Амени Есейби: Понякога е нужен само един човек, който да повярва в теб

"Да се опиша с една дума? Смела. Аз не съм типичното човешко същество. Мозъкът ми не функционира по същия начин, както мозъците на повечето хора - просто съм изградена по различен начин. Аз съм черната овца и винаги гледам на нещата от различна перспектива. За мен е напълно нормално да публикувам снимки на извивките си, но тъй като живеем в объркано общество, това изглежда шокиращо. Исках да докажа нещо на света на модата, да разчупя стереотипа, че всички в бранша са перфектни, и да бъда съотносима към широкия свят. Тук съм, за да променя начина, по който хората мислят.

Обвинявам капитализма и бизнеса за това, че ни карат да мислим, че ако не си като другите е проблем. Те ни карат да чувстваме, че целулитът е нещо лошо, въз основа на техните представи за това какво е красотата. Всичко това е психологическо и влиза в главите на хората за това как да се чувстват красиви и уверени. Аз съм тук, за да ви кажа да не им вярвате. Вие сте красиви, те просто искат парите ви - осъзнайте това. Проблемът е, че обществото се опитва да превърне определението за красота в едно общо изречение за всички. Но всъщност определението за красота е най-добрата версия, която можете да дадете на себе си, независимо дали е физическа, умствена или емоционална - това е истинското определение за красота. Заедно с обществото и капитализма, несигурността на хората е движеща сила на този разказ.

Колкото по-несигурни сте, толкова по-малко осъзнавате стойността на красотата си.

Знам, че съм уникална, знам, че няма две Амени. Много пъти са ме наричали арогантна, но мисля, че хората в днешния свят са толкова несигурни, че не знаят каква е разликата между увереност и арогантност. Когато хората ми лепят негативни оценки, честно казано, ми е жал за тях, защото знам, че се основават на тяхната собствена несигурност. 

Аз съм дете от трета култура. Живея в Дубай от 21 години. Родена съм в Тунис, но напуснахме страната, когато бях на два месеца, защото родителите ми искаха "по-добър" живот за мен, което означаваше да се присъединя към западния свят. Иронично, защото ние, арабите, идваме от страни, които са били разбити от западния свят. Голяма част от външността ми се дължи на моята националност. Горда съм, че съм тунизийка, и произхождам от семейство на борци. Майка ми е оцеляла от рак, баща ми е определението за човек, който разбива всички стереотипи, и се бори за бъдещето ни. Тунизийците са известни с горещатата си кръв, имаме силни личности и силни жени, в моята култура няма разлика между жените и мъжете. Искам да бъда Наоми Кембъл на арабския свят. Да покажа, че имаме много успешен арабски модел, който е с извивки. Искам да променя начина, по който западният свят гледа на нас. Защо винаги трябва да се съобразяваме с него? Защо той не се съобразява с нас?

През целия си живот съм била тормозена, защото до 12-годишна възраст бях кафявокожото, високо, къдрокосо момиче с големи гърди. Израснах с бели деца, които бяха руси, със сини очи и съвсем дребни, а аз бях като жираф сред тях. Когато се открояваш, трябва да приемеш да бъдеш черната овца, защото обществото винаги ще те кара да се чувстваш като ненормален. Ще се опита да те накара да се чувстваш така, сякаш не принадлежиш към него. Вие принадлежите там, където се чувствате, че принадлежите, а не там, където обществото казва, че се вписвате.

Откриха ме на 18-годишна възраст по време на фотосесия за американския концептуален магазин 11 Honoré. Тогава се запознах с главния редактор на Vogue Arabia Мануел Арнаут и той имаше голяма заслуга за моето представяне на пазара - той е човекът, с когото споделих визията си. Екипът на Jean Paul Gaultier ме въведе в международния свят на моделите и за това ще съм им благодарна завинаги. Те повярваха в мен, когато никой не вярваше, а за една международно призната, френска, бяла къща, която вярва и настоява за едно арабско пълно момиче - това говори много. Казва, че постъпвам правилно.

Понякога е нужен само един човек, който да повярва в теб - този единствен човек има силата да промени нещо.

Да бъдеш безпардонно себе си в този свят на социалните медии може да отнеме повече време, за да привлечеш вниманието на голяма аудитория, но показваш на хората какви са истинските ти ценности и в дългосрочен план хората ще се свържат емоционално с теб. Ще създадеш по-дълбока връзка, а за мен това е смисълът да бъдеш значим. И не визирам връзка само с други закръглени жени, получавам съобщения от всякакви момичета, от майки, които току-що са родили и не приемат начина, по който тялото им се е променило; от жени, на които мъжете са изневерявали и които смятат, че вината е в тях, защото не са достатъчно красиви. Случва се и мъже да ми изпращат съобщения и в много случаи те имат повече несигурност от жените, просто мъжете не говорят за тези неща. Трудно е да се води борба и това се отразява на психическото ти здраве, но всичко си заслужава, когато четеш съобщенията, които получаваш от хората. Веднъж една жена ми написа: "Все още съм жива благодарение на теб. Ти ме накара да се почувствам приета.". Това е моята мисия - искам да си отида от този свят, знаейки, че съм променила модната индустрия, че съм променила обществото и начина, по който хората мислят."

Текст: Амени Есейби
Източник: мартенския брой на Vogue Arabia за 2024 г.

Виж още