Връзката между алкохола и социалния живот – можем ли да се отървем от този вреден порок

  • Сподели:
Връзката между алкохола и социалния живот – можем ли да се отървем от този вреден порок

За много от нас има силна връзка между пиенето и общуването. Но намалянето на алкохола не трябва да намалява социалния ви живот. Тези съвети могат да ви помогнат да поддържате отношения без алкохол, както и да разговаряте открито с хората за новите си навици спрямо консумацията на алкохол.

Съвети, които ще ни помогнат да се справим с тревожността при общуване
1. Внимавайте за задействащите фактори.
2. Знайте как да реагирате на натиск от връстници.
3. Опитайте безалкохолни напитки.
4. Управлявайте социалната тревожност.
5. Научете се сами да се справяте с неуспехите.
6. Получете подкрепа от някой, който вече не пие алкохол.

Какво влияние има алкохола над вас
Да се откажете от лошия навик и да направите здравословна промяна в живота си винаги е огромно предизвикателство, в което може да има моменти, в които да се поддадете на натиска на връстниците си и да изпиете няколко напитки. Или може да преминавате ''зададения лимит'' и на следващия ден се събуждате, изпълнени със съжаление. Преживявания, като тези могат да ви накарат да се почувствате засрамени и разочаровани. Може да се почувствате загрижени за това, какво причинява алкохолът на вашето здраве или да започнете да се съмнявате в собствения си самоконтрол и воля.

Не се иронизирайте
Вместо това се похвалете за опита и признайте, че спирането или намалянето на пиенето не е лесно. Също така признайте, че само, защото сте се подхлъзнали и сте изпили няколко напитки, това не означава, че трябва напълно да се откажете от това да подобрите живота си. 

Забележете кои са тези подхлъзващи фактори, които ви карат да пиете
Какви събития в крайна сметка ви накараха да пиете? Приятел ли ви убеди? Чувствахте ли, че имате нужда от питие, за да намалите нарастващото безпокойство? А може би сте се подхлъзнали, когато сте посетили ресторант, заведение или бар, в който сте видели как другите хора пият?

Как да се справим в подобни ситуации
Решете как по-добре да се справяте с подобни ситуации в бъдеще. Ако приятел ви е склонил да пиете, може да помислите да ограничите взаимодействието си с него до събития без пиене. Ако социалната тревожност е част от проблема, може да експериментирате с различни подходи за облекчаване на тревожността. Вярвайте, че можете да преодолеете препятствието с постоянство и мислене за решаване на проблеми.

Преразглеждане на вашите мотиви
Ако се питате дали трябва да опитате отново, припомнете си първоначалните си мотиви да намалите или да се откажете от алкохола. Може да ви помогне да имате писмен списък с причини, които можете да прегледате в моменти на съмнение.

Вашите причини може да включват
„Мразя да имам махмурлук сутрин.“
„Опитвам се да пречистя тялото си.“
„Пиенето се чувства добре в момента, но потиска настроението ми по-късно.“
„Опитвам се да подобря физическото си здраве.“
„Трудно ми е да спра, след като започна да пия.“
„Бих искал да спестя пари за по-важни неща.“

Получете подкрепа от някой, който вече не пие алкохол
Ако любим човек се опитва да промени навиците си за пиене, той ще оцени подкрепата ви. Въпреки че не е ваша работа да диктувате неговото поведение има няколко стъпки, които може да предприемете, за да помогнете на любимия човек да постигне целите си. Избягвайте да притискате свой приятел или любим човек да пие. Не използвайте дори закачливи подигравки или небрежни коментари, които могат да окажат въздействие или да го накарат да се почувства нищожен и самотен, напълно изключен от приятелската група. Предложете дейности и хобита без алкохол. Може да помогнете да насочите вашата група приятели към места и събития, които не включват консумацията на спиртни напитки. Помислете за разходки до музеи, а не до барове. Или разгледайте местни клубове, класове по изкуство или развлекателни спортни събития. Осъзнайте, че вашата подкрепа може да направи голяма промяна в живота на любимия човек. Не се колебайте да предложите насърчителни думи и да му/ѝ кажете, че сте до него/нея и ги подкрепяте, и ги обичате!

Виж още