Асаните действат подмладяващо и лечебно както за ума, така и за тялото ни

  • Сподели:
Асаните действат подмладяващо и лечебно както за ума, така и за тялото ни

Йогистките пози (асани) са статични пози, не активни и прекалено динамични упражнения, които въздействат положително на кръвообращението и подвижността на ставите и мускулите. Докато част от мускулите биват напрегнати от самото упражнение, останалата част просто си отпочиват, а отпускането настъпващо директно след напрягането и подобрява кръвообращението. При изпълнението пък на обърнатите упражнения или асани, гравитацията ни помага да снабдим тялото и мозъка си с кислород. Йогистите още преди много време се открили тайния ефект на тези вълшебни асани, които в действителност притежават подмладяващ и лечебен ефект.

Стареенето е процес, който причинява редица изменения в тялото ни, като то засяга всички, въпреки че при хората, които по-често спортуват и тренират този неприятен момент настъпва много по-късно във времето. И така увисването на кожата по корема е първата стъпка към състаряването на тялото ни, като коремът изведнъж започва да расте, което се дължи на минимума физическа активност, която упражняваме, както и на липсата на движения, чрез които преди това сме успявали да изгорим излишните калории. 

Когато коремните мускули се отпуснат внезапно, тялото ни започва да натежава, а гръбначният стълб и ставите ни загубват своята гъвкост и впоследствие се отключват редица неприятни заболявания, като артрит и ревматични болки. Важно е отново да отбележим, че този процес настъпва значително по-рано при тези хора, които не спортуват редовно и са по-слабо активни. Всъщност повече от половината асани са предназначени да възстановят дейността на органите в коремната област, тъй като според йогистите повечето болести възникват почти винаги от червата. Затова и правилният режим на хранене е много важен, ако искаме да поддържаме добро здраве и силен дух. Коремните мускули още спомагат за правилната функция при регулацията на дишането и подпомагат дейността на червата. 

Здравето ни зависи не само от правилното изхвърляне на токсините, но и от правилното функциониране на жлезите с вътрешна секреция, както и ендокринните жлези – щитовидната, надбъбречната, половите и задстомашната. За щитовидната жлеза едни от най-полезните упражнения са – свинда – мундра; дива – банда; випарита – карани; матсиазана. За половите жлези най-подходящи са асаните – удияна и наули. За надбъбречната жлеза, както и при различни видове бъбречни проблеми най-подходящите асани за лечение са – наули и буджангазана.

Виж още