Как се отразява липсата на сън върху ума и тялото ни

  • Сподели:
Как се отразява липсата на сън върху ума и тялото ни

Липсата на сън може да има сериозно влияние върху нашето настроение, психическа издръжливост и здраве. Когато не получаваме нужната почивка, възниква и безсънието, което отнема част от енергията ни и повлиява негативно на нашето емоционално и физическо състояние. 
Според направени проучвания близо една трета от хората по целия свят не успяват да си набавят нужните часове сън, което от своя страна се дължи пряко на някои от тези фактори, като – стрес, прекомерна работа, тревожност, нервно безпокойство, социални и семейни задължения, както и наличие на открито нарушение на съня. Всички знаем колко е неприятно усещането на следващия ден, особено след като не сме успели да си набавим нужните часове сън или пък изобщо не сме мигнали цяла нощ. Обикновено в тези моменти голям процент от хората се чувстват уморени, разсеяни, изнервени, мудни, сънливи и без никаква енергия. 

Когато не сме се наспали добре, чувстваме, че сякаш и умът ни спи, започваме да правим безброй много грешки, а енергийните напитки с голямо съдържание на кофеин не могат да ни помогнат, независимо от това какво количество сме поели от тях. Нарушенията в съня са особено неприятни ако човек често е лишен от качествен сън, този факт може сериозно да увреди здравето му, както и качеството му на живот. Безсънието предизвиква също още и лошо настроение, проблеми с имунната система, мозъка, сърцето, килограмите, като всичко това може да отключи в човек редица болести като – диабет, депресия, сърдечни заболявания, инсулт и психически проблеми. 

На свой ред един от най-честите симптоми при липсата на сън е и неразположението, което чувстваме, както психическо, така и физическо и въпреки че вярваме, че можем да се справим с всички належащи задачи, тялото и ума ни започват да ни подсказват, че нямаме нужните сили и енергия да осъществим начинанията си. Ако човек иска да се справи с този сериозен проблем, трябва да обърне внимание на трите основни фактора, като на първо място е причината за отключването на този проблем, на второ са симптомите, които възникват и които пречат на нормалното протичане на ежедневните ни дейности и на трето място е въздействието и ефекта от това, че не можем да възстановим силите си и да си набавим качествена почивка. Когато успеем да открием отговорите на тези три въпроса, ще успеем да поработим в правилната посока за да можем веднъж завинаги да отстраним този проблем от живота си и да се радваме на добро настроение и постоянен прилив на енергия.

Виж още