Ефекти, които смяната на времето оказва върху тялото ни, включително мозъка

  • Сподели:
Ефекти, които смяната на времето оказва върху тялото ни, включително мозъка

В нощта между събота 30 и неделя 31 март 2024 г. минахме към лятното часово време, т.е. преместихме стрелките на часовника с един час напред.  Изглежда невъзможно, но отклонението само с един час от навиците ни, установени в продължение на месеци, е в състояние да предизвика промяна във възприятието ни за време, както и редица последици за организма ни, вариращи от обикновена умора до по-сериозни проблеми.

Медицински изследвания показват, че в понеделник след смяната на времето се наблюдава 24% увеличение на инфарктите, 8% увеличение на инсултите и 8% увеличение на пътнотранспортните произшествия в сравнение с всеки друг понеделник от годината. Освен това кръвните тестове, проведени в понеделник сутрин след смяната на лятното часово време, показват повишаване на нивата на кортизол, както и на кръвното налягане. Тази промяна в биологичния ни часовник се отразява на тялото, здравето и дори на мозъка, като последиците се проявяват по различен начин при различните хора, но в различна степен засягат всички, до толкова, че от известно време мнозина се застъпват за идеята за премахване на смяната на времето. През 2018 г. Европейската комисия проведе проучване, в което попита гражданите дали подкрепят запазването на лятното часово време, или вместо това искат да го премахнат. За премахване на лятното часово време и за запазване на слънчевото часово време се обявиха 4,6 млн. души. След това Европейският парламент реши, че всяка страна е свободна да вземе решение за себе си. С пандемията през 2020 г. и повишаването на цените на електроенергията през 2022 г. тази тема вече не се обсъждаше.

Защо съществува смяната на часовото време и за какво служи тя?
Лятното часово време, което се задейства през последния уикенд на март в нощта между събота и неделя и обръща часовника с един час напред, е въведено в Италия през 1916 г. по време на Първата световна война, за да стане окончателно през 1966 г. Мотивът за него е възможността за по-пълноценно използване на слънчевата светлина през топлия сезон, като по този начин се пести електроенергия. От друга страна, лятното часово време (което настъпва през последния уикенд на октомври и при което стрелките се преместват с един час назад) е естественото време, което следва хода на Слънцето.

Смяната на времето има специфични ефекти върху нас на метаболитно, хормонално, сърдечносъдово и хуморално ниво, а също така оказва влияние върху мозъка ни. 

Нарушения на съня - най-разпространеният ефект е дисбалансът в циркадния ни ритъм, който установява съня и бодърстването. Възможно е да сме особено сънливи през деня, но вечер да изпитваме затруднения със заспиването и да се събуждаме вече уморени. Нарушеният сън несъмнено ще се отрази на качеството на деня ни.
Намаляване на концентрацията - нарушаването на съня неминуемо води до намаляване на концентрацията през деня и рефлектира върху работата. Концентрацията може да е по-трудна от обикновено.
Умора - лошият и некачествен сън, по-дългите дни в сравнение с предходните месеци, както се случва с настъпването на лятното часово време, неминуемо ще засилят чувството за изтощение.
Повишен апетит - когато спите по-малко, се чувствате по-гладни. Ето защо може да се случи така, че със смяната на времето да сте склонни да ядете повече.

Повишени нива на кортизол - недоспиването и произтичащото от него общо неразположение повишават нивата на стрес и тревожност, което съответства на повишаване на кортизола в кръвта - хормонът, който в големи количества демонстрира стресов начин на живот.
Увеличаване на броя на инфарктите и инсултите - доказана е зависимост между риска от увеличаване на тези сърдечносъдови проблеми и смяната на времето. Причините винаги се крият в повишения стрес, дължащ се на промени в биологичния часовник и циркадния ритъм.
Влияние върху амигдалата - тази малка, бадемовидна част на мозъка е най-дълбоката и "най-старата" част на мозъка ни и има голяма отговорност: да ни кара да реагираме незабавно на това, което ни се случва, карайки ни да предприемаме рефлекторни действия. От друга страна, тя е и най-консервативната част от нашия ум, тази, която се съпротивлява на промените. Ето защо тя реагира на смяната на времето и освобождава хормони на стреса, активирайки невробиологични механизми, които със сигурност не ни помагат да се справим с лятното време.

Психологически последици - смяната на времето се отразява на настроението ни, като увеличава раздразнителността, смяната на ентусиазъм и тъга, чувството на безпокойство и умствено объркване.
Сезонно афективно разстройство - тази психофизическа промяна се проявява особено през есента с връщането на лятното часово време и се състои от разстройства на настроението и депресивни симптоми, свързани с намаляването на светлата част на денонощието.
Недостиг на витамин D - този проблем се проявява най-вече при връщане към лятното часово време и при посрещане на деня с един час по-малко светлина. По-малко слънце и по-малко живот на открито водят до по-малко производство на витамин D, който е от съществено значение за нашия организъм.

Как най-добре да се справите с промяната на времето?
Тези трикове могат да ни помогнат да се справим по-добре със смяната на времето и да се синхронизираме отново.
Физическа активност - спортът е един от най-добрите начини за синхронизиране на биологичния часовник. Извършването на физическа дейност помага за освобождаване от стреса и релаксация. Избягвайте обаче да ходите на фитнес твърде късно вечер, тъй като това може да предизвика обратен ефект.
Да планирате деня си, като следвате слънчевата светлина, е най-добрият начин да се адаптирате към промените. Оставете щорите вдигнати и оставете слънчевата светлина, която влиза в стаята ви, да ви събуди. Не се излежавайте в леглото, а станете рано и започнете деня си дори по-рано от обичайното, като си набавяте светлина сутрин и следобед. Вечер пък се откажете от екраните на смартфоните или телевизорите, тъй като тяхната синя светлина влияе отрицателно върху производството на мелатонин, който е от съществено значение за възстановяване на фазата на сън и бодърстване.
Приемът на мелатонин вечер половин час преди лягане ви помага да заспите по-бързо и да имате по-дълбок сън. За да се справите по-добре със смяната на времето, започнете да приемате добавки с мелатонин още няколко дни преди лятното часово време.

Виж още