Какви са страничните ефекти от честата употреба на лекарства срещу безсъние

  • Сподели:
Какви са страничните ефекти от честата употреба на лекарства срещу безсъние

Два часа през нощта е, а вие се взирате в тавана, мислейки за работа, сметки или децата, когато сънят просто не идва. Това е изкушаваща причина да се обърнете към хапче за сън или сънотворно за облекчение. Но ако редовно имате проблеми със съня, това е червен флаг, че нещо не е наред. Може да е нещо толкова просто, като прекалено много кофеин или гледане на телевизия, телефон или други екрани късно през нощта. Или може да е симптом на скрит медицински или психологически проблем. Но каквото и да е няма да се излекува със сънотворни. В най-добрия случай хапчетата за сън са временна помощ. В най-лошия случай те са пристрастяваща патерица, която може да влоши безсънието в дългосрочен план.

Това не означава, че никога не трябва да използвате лекарства, но е важно да претеглите ползите спрямо рисковете. Сънотворните са най-ефективни, когато се използват пестеливо за краткосрочни ситуации, като пътуване през часови зони или възстановяване от медицинска процедура. Ако решите да приемате хапчета за сън в дългосрочен план, най-добре е да ги използвате рядко, при необходимост, за да избегнете зависимост и толерантност.

Рискове и странични ефекти на хапчетата за сън
Всички хапчета за сън с рецепта имат странични ефекти, които варират в зависимост от конкретното лекарство, дозировката и колко дълга е употребата му. Честите нежелани реакции включват продължителна сънливост на следващия ден, главоболие, мускулни болки, запек, сухота в устата, проблеми с концентрацията, замаяност, нестабилност и безсъние.

Други рискове от сънотворните
Лекарствена толерантност. С течение на времето може да изградите толерантност към сънотворните и ще трябва да приемате все повече и повече, за да подействат, което от своя страна може да доведе до повече странични ефекти.
Зависимост от лекарства. Може да започнете да разчитате на сънотворни, за да спите и няма да може да спите или дори да имате още по-лош сън без тях. Хапчетата с рецепта, по-специално, могат да бъдат много пристрастяващи, което затруднява спирането на приема им. Ако пък спрете внезапно лекарството, може да имате симптоми като гадене, изпотяване и тремор.

Лекарствени взаимодействия
Хапчетата за сън могат да взаимодействат с други лекарства. Това може да влоши страничните ефекти. Стандартните хапчета за сън без рецепта разчитат на антихистамини, като основна активна съставка за насърчаване на сънливост. Проблемът с антихистамините е, че техните седативни свойства често продължават до следващия ден, което води до ефект на махмурлук на следващия ден. Когато се използват дългосрочно, те също могат да причинят забравяне и главоболие. Поради тези проблеми експертите по съня съветват да не се използват редовно.

Някои сериозни рискове от хапчета за сън
Седативно-хипнотичните лекарства (бензодиазепини и небензодиазепини) могат да причинят тежка алергична реакция, подуване на лицето, пропуски в паметта, халюцинации, суицидни мисли или действия и сложно поведение, свързано със съня, като ходене насън, шофиране насън (шофиране, докато не сте напълно будни без спомен за събитието) и хранене насън (ядене посред нощ без спомен, което често води до наддаване на тегло).
Ако почувствате необичайно поведение, свързано със съня, незабавно се консултирайте с вашия лекар!

Чести нежелани реакции на антихистаминови хапчета за сън
Умерена до тежка сънливост на следващия ден.
Замайване и забравяне.
Непохватност, чувство за загуба на равновесие.
Запек и задържане на урина.
Замъглено зрение.
Сухота в устата и гърлото.
Гадене.
Лекарства за сън с рецепта.

Има няколко различни вида хапчета за сън с рецепта, класифицирани, като седативни хипнотици. Като цяло тези лекарства действат върху рецепторите в мозъка, за да забавят нервната система. Някои лекарства се използват повече за предизвикване на сън, докато други се използват за поддържане на съня. Някои имат по-дълго въздействие от други, както има и такива, към които е много по-лесно човек да се пристрасти.

Бензодиазепинови седативни хипнотични хапчета за сън
Бензодиазепините са най-старият клас лекарства за сън, които все още се използват често. Счита се, че бензодиазепините, като група имат по-висок риск от зависимост в сравнение с други седативни хипнотици за безсъние и се класифицират като контролирани вещества. 

Недостатъци на бензодиазепиновите хапчета за сън
Може да станете, както физически, така и психологически зависими от бензодиазепините. Когато сте на хапчета за определен период от време, може да вярвате, че не можете да спите без тях и след като спрете да ги приемате, действително да изпитате физически симптоми като тревожност и безсъние. Хапчетата за сън могат да загубят своята ефективност, ако се използват вечер, тъй като мозъчните рецептори стават по-малко чувствителни към техните ефекти. На следващия ден може да изпитате когнитивно забавяне и сънливост (ефект на махмурлук), което може да е дори по-лошо от мудността, която чувствате от действителното лишаване от сън. Въпреки че в момента се изследват опасения, че употребата на бензодиазепини може да допринесе за развитието на деменция.

Небензодиазепинови седативни хипнотични хапчета за сън
Някои по-нови лекарства нямат същата химическа структура, като бензодиазепина, но действат върху същата област в мозъка. Смята се, че те имат по-малко странични ефекти и по-малък риск от зависимост, но все още се считат за контролирани вещества. Те са тествани за по-продължителна употреба, до шест месеца.

Недостатъци на небензодиазепиновите хапчета за сън
Като цяло небензодиазепините имат по-малко недостатъци от бензодиазепините, но това не ги прави подходящи за всеки. Някои може да намерят този тип лекарства за сън неефективни за подпомагане на съня им, докато дългосрочните ефекти остават неизвестни. 
Други нежелани реакции включват:
Лекарствена толерантност.
Безсъние.
Главоболие, световъртеж, гадене, затруднено преглъщане или дишане.
В някои случаи опасни поведения, свързани със съня, като ходене насън, шофиране насън и хранене насън.
Нова или влошаваща се депресия; суицидни мисли или действия.

Виж още