Благодарността е един от основните елементи на щастието

  • Сподели:
Благодарността е един от основните елементи на щастието

Дори единствената молитва, която изричате в живота си да е ''благодаря'', тя е напълно достатъчна! – Майстър Ерхарт

Хубавите неща в живота ни обикновено притежават едно изключително силно въздействие върху възгледите, настроението и цялото ни благополучие. Благодарността всъщност е демонстрация на признателност за онези специални неща в живота ни, които имат огромна стойност за нас. Това чувство може да промени гледната ни точка, да повиши настроението ни и да ни помогне да се издигнем над обичайните проблеми. Дори и най-дребните моменти в живота ни, като минути прекарани с любимия човек, среща с приятел или усмивката на детето ни, могат да ни накарат да изпитаме благодарност за това, че сме живи, че сме тук и че можем да се насладим на тези трогателни, но изключително силни моменти, за които си струва човек да живее. 

Изключително трудно е да бъдем постоянно благодарни, тъй като повечето хора просто бързо се увличат по негативните новините и остават пристрастни към тях напълно заключени за красотата, която се крие в заобикалящия ни свят. Когато позволяваме позитивните моменти да избледняват на заден план, ни става все по-трудно да благодарим за това, което имаме, за хората в живота си, за здравето, любовта и покрива над главите ни, просто защото сме се съсредоточили единствено и само върху проблемите и нещастията идващи под формата на зловредни новини. 
Благодарността е, като част от тялото ни, като един мускул, който човек може да раздвижи с правилните упражнения. 
Когато се съсредоточаваме върху нещастието ние изместваме фокуса си върху негативните събития, вместо да се фокусираме върху хората, които ни обичат и върху прекрасните моменти, които внасят радост в душата ни. 
Благодарността може да подобри не само настроението ни, но и психическото ни здраве защото тя притежава силата да намалява симптомите на тревожност и депресия.

Според специалисти, хората, които по-често се чувстват благодарни, са тези, които имат подобен фокус, позитивно мислене, високо самочувствие и се радват на качествен сън. Когато човек се чувства психически нестабилен и в постоянен стрес, за него е много по-трудно да насочи вниманието си към приятните моменти и да отмести негативността на заден план. Когато обаче човек започне да изразява признателността си, той ще може да усети едно облекчение и ще стане значително по-удовлетворен от живота си, защото едно безобидно ''благодаря'' може да бъде нещо огромно в душата на този, пред когото сме го изрекли.

Признателността отключва пълнотата на живота. Превръща онова, което имаме, в достатъчно, дори в изобилие. Превръща отрицанието в приемане, хаосът в ред, объркването в яснота. Може да превърне храненето в пиршество, къщата в дом, непознатия в приятел! – Мелъди Биийти

Виж още