Автогенен тренинг – концентрация и мисловна сила

  • Сподели:
Автогенен тренинг – концентрация и мисловна сила

Автогеният тренинг всъщност се крепи на перфектното ошлайфане на нашите възприятия или по-точно навици, които биха могли да ни изстрелят напред към едно много по-успешно и добро бъдеще. 
Първата стъпка към каляването на ума се състои в изхвърлянето на вредните мисли, които често ни нашепват: ''Няма да се справиш!''; ''Не опитвай!''; ''Не можеш!''; ''Има и по-добри от теб!''

Когато обаче успеем да не допускаме никакви, ама никакви отрицателни помисли да достигнат и да докоснат съзнанието ни, ние ще можем да извървим пътя си със значително по-малко препятствия и с много повече положителни моменти в него. 

Много е важно на каква честота е настроено човешкото съзнание – на честота ''победител'' или на честота ''губещ''! 
В първия случай разполагаме с много успешни възможности, които да реализираме бързо, без да се уповаваме на своите страхове и негативни мисли.

Във втория случай обаче съществува фактора – ''Ами, ако не се получи? Ами, ако се изложа, какво би станало?!'' – и това ''ами'' се превръща в бариера, която не ни позволява да достигнем, нито една от своите цели, просто защото мисълта ни е настроена на честотата ''вечно губещ'' – а вечно губещите не искат да изпробват нови варианти, нито пък да си поставят високи цели, защото вярват на тези свои странни предразсъдъци, страхове и гласове, които ежедневно не спират да ги обезкуражават.

И така губещият вместо да насочва действията си в посока развитие, той предпочита да се стопира на едно място и да се оплаква без да влага никакви усилия в сбъдването на мечтите си. Току-що разбрахте най-важната точка от това да програмираме съзнанието си на правилната чистота и колко много позитиви ще ни донесе мотивиращата нагласа.

Всичко, което искаме е в нашия ум, всичко което трябва да направим обаче, за да сбъднем своите цели, е да насочим действията си в посока изпълнение, без страхове, без ''ами'' и без изчакване, тъй като в повечето случаи, когато човек започне да изчаква прекалено много, обикновено губи ценни възможности, които могат никога повече да не се появят в живота му.

Втората стъпка е самоконтрол над чувствата и излишните емоции. Ще ви дадем нагледен пример – нещо не се получава по начина, по който сте планирали и вместо да продължите напред вие директно стопирате своето съзнание с тревожни мисли, дори в повечето случаи някои хора са способни да създадат несъществуващ проблем, след което да го облекат в купища излишни емоции, които в действителност отнемат голяма част от енергията ни. И така най-правилната стъпка, когато нещо не се получава, е просто да опитаме пак, но тук разковничето се крие в начина, по който ще възприемаме тази трудност. Дали ще изхабим силите си в излишни главоблъсканици или пък този проблем ще успее да ни мотивира, още по-силно към целта – всъщност и това зависи изцяло от психологическата ни настройка.

Третата стъпка се състои в това да не разчитаме изцяло на чуждата подкрепа, вместо това да запретнем ръкави и да действаме, без да допускаме някой ''доброжелател'' да се вмъква в нашето съзнание, да разбърква мислите ни и да размътва мозъка ни. Все по-често се сблъскваме с хора, които държат да ни видят губещи, затова е важно да изкараме силата, която носим в себе си и да не се доверяваме сляпо на всеки срещнат човек в живота си.

Мисълта ни винаги трябва да бъде насочена в правилната посока, а ключът за контрола над съзнанието ни, трябва да държим единствено ние, ако искаме да се развиваме успешно и да изградим наистина красиво бъдеще!

Четвърта стъпка е свързана със стреса и начина, по който той контролира близо 80 % от нашите действия и реакции. Представете си един силно афектиран човек, който току-що е разбрал, че е уволнен или пък, че жена му е изневерила – повечето хора в тези моменти обикновено залагат на бързата реакция, напоена отново с ненужни думи и емоции, които всъщност не успяват да контролират и преработят правилно, а това е причината животът им да се превърне в пълна каша.

И тук е време да споделим, колко е важно в кризисните житейски събития да запазваме самообладание и не само да преброим до десет, но за по-сигурно и до 100 – така хем ще можем да осъзнаем с какво точно се сблъскваме, хем ще разиграем в главата си всички възможни сценарии, както и ще намерим по-бързо най-добрия изход за самите нас. 

Правилната нагласа води до правилни решения и впоследствие до правилни действия, което от своя страна ни гарантира един много по-устроен, хармоничен и щастлив живот!

Виж още