Аюрведични ритуали за енергична есен

  • Сподели:
Аюрведични ритуали за енергична есен

Това е времето от годината, когато всички имаме нужда от малко помощ, която да повдигне настроението и енергийните ни нива. С понижаването на температурите и влошаването на настроението е важно да се търсят начини за по-лесно посрещане на мрачните сутрини. 
Древната индийска медицинска система Аюрведа съществува от хиляди години, но през последните 30 дни търсенето на "какво е Аюрведа" в Google е нараснало с 300%, което показва, че съвременният апетит към този холистичен подход към здравето е огромен. Той все още съществува, защото работи.

Какво е Аюрведа?
"Аюрведа е 5 000-годишен комплекс от холистични медицински познания от Индия - думата "аюрведа" произлиза от санскрит, като "аю" означава живот, а "веда" - знание, което се превежда като "знание за живота", обяснява Вивек Сахни, основател и председател на Kama Ayurveda, чийто първи магазин отваря врати в лондонския квартал Westbourne Grove през ноември.

"Аюрведа се фокусира върху баланса между ума, тялото и душата. Поддържането на този баланс е древната тайна за запазване на здравето, благополучието и истинската красота."

Докато западната медицина се фокусира върху лечението на симптомите, аюрведичната медицина се стреми да разбере първопричината за даден здравословен проблем и след това да го лекува цялостно с научно подкрепени и доказани методи. Тя също така поставя акцент върху предотвратяването на болести и заболявания, преди да са се появили.
Въпреки че аюрведичните методи датират отпреди хиляди години, логично е, че много от нас сега проявяват все по-голям интерес към тях. В годините след пандемията много хора започнаха да разбират по-добре своето здраве и благополучие и впоследствие проявиха по-задълбочен интерес към холистичните начини на живот.

"Много от практиките, които познаваме тук, на Запад, всъщност произхождат от Аюрведа или са свързани с нея", съгласява се Жасмин Хемсли. "Помислете за йога, медитация, ферментирали храни, билки и подправки, масаж, дишане и значението на храносмилането и здравето на червата. Много концепции, като циркадния ритъм и периодичното гладуване, също се намират в аюрведичната мъдрост, с насоки за вашите индивидуални нужди. Аюрведа ни напомня, че ние сме природата и тя ни помага да намерим деликатния баланс на ума, тялото и духа."

Ако умът и тялото са напълно свързани, това означава, че нивата на стрес, храната, която консумираме, и цялостното ни здравословно състояние оказват влияние върху качеството ни на живот. Аюрведичната традиция съдържа много ритуали и навици, които могат да помогнат за подобряване на здравето ни. Остъргване на езика
Не отхвърляйте остъргването на езика, докато не го опитате. Този аюрведичен ритуал не само кара устата ви да се чувства безкрайно чиста, но и ви напомня да проверите себе си. "Можете да видите от първа ръка какво казва езикът ви за последните ви навици", обяснява Хемсли. "Дали е подпухнал, ярко зачервен или възпален? Той служи като чудесна обратна връзка за това какво ви влияе ежедневно."

Както при рефлексологията на стъпалата, в аюрведичната медицина езикът е ключов инструмент за диагностика на телесни неразположения, тъй като е свързан с вътрешните ни органи. По време на сън организмът ни се изчиства от метаболитните отпадъци (наречени Ама на санскритски език), част от които покриват езика със сиви, тъмнобели или жълти остатъци. Остъргването на езика помага за изчистването на Ама, както и за "активиране на слюнчените жлези, което след това подобрява храносмилането и способността за усещане на вкуса", обяснява Хемсли. "Това може да ви помогне да се почувствате по-наясно с това, от което се нуждае тялото ви, и означава, че е по-малко вероятно да преяждате в търсене на вкус." Помага и при възпалено гърло, инфекции на синусите и запушен нос, както и за премахване на излишната слуз и леки инфекции.

Йога и пранаяма
"Повечето хора не знаят, че аюрведа и йога са сестрински науки и се допълват взаимно", казва Сахни. "Йога балансира ума, тялото и душата, така че започнете деня с леки разтягания, йога и пранаяма (или медитация)." Хемсли казва, че не е задължително това да бъде едночасова практика в студио, а може просто да бъде комбинация от бързи и бавни движения, дишане, пеене на мантри и пълна тишина. Целта винаги трябва да бъде умствено, физическо и духовно благополучие и задълбочаване на връзката между тях.

Пранаяма е практика за регулиране на дишането с помощта на специфични техники.

"Дишането - или съзнателното регулиране на дишането чрез различни упражнения - може да помогне за успокояване на нервната система, да ни помогне да заспим, да укрепи имунната система, да изостри фокуса ви, да повиши креативността и много други.''

Абхянга (или масаж)
Маслата се използват от векове в Аюрведа и са "известни със способността си да осигуряват мощна система, позволяваща оптимална бионаличност на активните съставки", казва Сахни. Може би сте чували за индийското омасляване на косата и за традиционния масаж, който майките използват върху скалпа на децата си - това се нарича широ абхянга (което на санскритски е "масаж на главата"). Не е задължително това да бъде скалпът, просто се концентрирайте върху облекчаване на всякакви болки и страдания.

"Самомасажът ви връща в равновесие, каквото и да изпитвате. Той засилва кръвообращението, стимулира функциите на органите, помага на тялото ви да се детоксикира и подобрява съня - това е един от най-ефективните начини за успокояване на съвременната, предизвикана от живота тревожност", казва Хемсли.

Погледнете в природната аптечка
"Включете в готвенето си аптечката на природата, известна още като билки и подправки", предлага Хемсли. "Всяка подправка има своите уникални ползи за здравето. Доказано е, че куркумата помага за понижаване на кръвната захар и промиване на синусите, канелата засилва кръвообращението, а кардамонът е известен с това, че се бори със слузта." Тя също така споменава семена от копър и кориандър, кимион и смлян джинджифил като някои от своите предпочитания.

Извършване на сезонно пренастройване
Лесно е да се отклоним от рутината заради натовареността на живота. За да се справите с това, защо не опитате сезонно пренастройване? "Обичам да се презареждам, като се фокусирам върху аюрведичните си практики за един дълъг уикенд, което е особено полезно, ако съм имала натоварено време и съм излязла от синхрон", казва Хемсли. "Следвам моята (безплатна) тридневна програма "Прочистване + рестартиране", която е насочена към забавяне на темпото, хранене с подхранващи, домашно приготвени храни, излизане сред природата и практики, които противодействат на лудото бързане на съвременния живот."

Вместо да се лишавате от себе си, става въпрос за това да се настроите към естествените ритми на тялото и да се отнасяте към него с доброта.

Виж още