Защо на мъжете не им е програмирано да бъдат верни

  • Сподели:
Защо на мъжете не им е програмирано да бъдат верни

За огромен процент от представителите на мъжкия пол верността е дума, която просто не присъства в речника им и никога не са я използвали на практика. Друга част от мъжете пък проявят много по-силна привързаност и любов към неща от типа на приятели, футбол, голф, коли и някакви странични занимания, вместо към половинката си.

Тук е време и да отбележим най-тъжния факт и той е, че 75% от европейците са изневерили на своите дългогодишни половинки повече от веднъж, като 25% от тях са го направили още през първата година от сключването на брака, а останалите 50% от тях признават, че са изневерили няколко пъти на своите жени и това се е случило след третата година от съвместния живот, но въпреки това тези мъже споделят, че все още изпитват силни чувства към дългогодишните си половинки. Изследователи са успели да докажат, че изневярата от страна на мъжкия пол, всъщност е генетично заложена особеност, която напълно отговаря на това странно и ''залитащо'' поведение на силния пол. При мъжете желанието за оплодяване и създаване на поколение е в пъти по-силно, отколкото при жените, а това е и причината представителите на мъжете още от хилядолетия назад да се стремят толкова скоростно да разпръскват семената си и да умножават племето си, просто за да могат да опазят рода. Това необичайно мислене все още е част от мъжката психика и нагон, които карат силния пол да отхвърля напълно моногамията. 

Част от мъжете изневерят за да не подронят авторитета си пред своите приятели и просто да натрупат още бройки в списъка си с любовници, други пък го правят от скука или пък защото нещо в брачния им живот е започнало да куца и просто се опитват да си набавят секс със страничен заместител. Трети пък посягат към прелюбодействията за да почешат егото си или пък да наранят жената до себе си, може би заради някакви минали спорове или пък защото искат да демонстрират своята мъжка сила и неугасваща привлекателност и сексуалност. Според специалисти има една възраст, която потиква мъжете да се огледат в страни и тя се явява нещо като късен пубертет, в който мъжките хормони не спират да бушуват и това е причината мъжът да се впуска в поредните забежки. Между 30 и 50 години мъжете са по-склонни да се отдадат на прелюбодейства и това е научно доказан факт, който ни разкрива, че улегналостта и верността могат да настъпят в по-улегнала възраст, след 50-те или пък това може въобще никога да не се случи. 

Това всъщност е и кризата на средната възраст, която настъпва в началото на 30-те и може да продължи дори до 70-годишна възраст, което е строго индивидуално при всеки отделен мъж. Мъжете почти винаги оставят контрола на бушуващите хормони на самотек и не предприемат някакви специални методи, чрез които да потушат тези кризи, вместо това изпадат в различни депресивни състояния, които директно ги карат да омаловажават значимите неща в живота им.

Обикновено това най-често се случва при мъжете, които по време на кризата не успяват да се справят със своите емоции, въпреки че именно те ги карат да изпитват някакви мащабни липси придружени от солидно недоволство, насочено към неуспехите им в работата, личния и сексуалния живот. Така промяната за тях просто става наложителна за да могат да се адаптират към този стресов процес и да продължат напред с живота си. Някои от мъжете избират изневерите, други пък просто си сменят прическата или автомобила, но само една минимална част от тях успяват да запазят спокойствие, докато преминават през тези дребни кризи и съсредоточават вниманието си върху това, което вече се изградили и върху хората, които ги обичат, а именно тяхното семейство. 

Виж още