Фей Дънауей: Взимаш решение и след това трябва да живееш с последствията

  • Сподели:
Фей Дънауей: Взимаш решение и след това трябва да живееш с последствията

Фей Дънауей пристигна на филмовия фестивал в Кан 2024 заедно със сина си Лиъм Дънауей О'Нийл.

83-годишната актриса присъства на червения килим за премиерата на филма "Фюриоза: Сага за Лудия Макс" на 15 май заедно със сина си Лиъм Дънауей О'Нийл и партньорката му Маккинзи Рот. Изглеждайки трогната от феновете, които я аплодираха на трибуните, Фей отдели време да отиде при тях и да ги поздрави.

Документалният филм за Фей Дънауей, чиято премиера ще се състои на фестивала, озаглавен ''FAYE'' и режисиран от Лоран Бузереау, е първият пълнометражен документален филм за актрисата и ще я покаже в ключови моменти от живота ѝ. След световната си премиера в Кан, ''FAYE'' ще дебютира по HBO и ще се излъчва по Max.

''В първия пълнометражен документален филм за екранната икона Фей Дънауей носителката на Оскар откровено разказва за триумфите и предизвикателствата в своята забележителна кариера, в която прави пробив с ролите си в "Бони и Клайд", "Китайски квартал" и "Мрежата", като същевременно размишлява върху филма, който смята за решаваща грешка в кариерата си - "Mommie Dearest". Чрез тези размисли тя смело изследва личните си открития - борбата си с психичните проблеми и биполярното разстройство, семейната си история и как интензивността на героините, които е изиграла, все още влияе на това, което е днес. Освен с Фей, филмът включва интервюта със сина ѝ Лиъм, както и с колеги и приятели като Шарън Стоун, Мики Рурк и Джеймс Грей.'' - гласи синопсисът на филма.

Дънауей прави своя пробив с ролята на Бони Паркър във филма "Бони и Клайд" от 1967 г., която ѝ носи номинация за Оскар за най-добра актриса. След това се снима в "Китайски квартал", "The Towering Inferno" и "Мрежата" - последният от които ѝ носи "Оскар".

Актрисата има общ син Лиъм с втория си съпруг, фотографа Тери О'Нийл, с когото се развежда през 1987 г. Първият ѝ съпруг е вокалистът на J. Geils Band Питър Улф, за когото е омъжена от 1974 до 1979 г.

През 1981 г. Дънауей се снима в противоречивата биографична драма "Mommie Dearest" в ролята на актрисата Джоан Кроуфорд. Впоследствие тя се откровява за реакциите, последвали излизането на филма. В интервю за списание People през 2016 г. Дънауей признава: "Мисля, че това обърна кариерата ми в посока, в която хората безвъзвратно ще имат погрешно впечатление за мен - а това е ужасно трудно да се преодолее. Трябваше да помисля повече, но понякога си уязвим и не осъзнаваш в какво се забъркваш. Жалко, че са сметнали, че трябва да направят такъв филм. Но не можеш да се срамуваш от работата, която си свършил. Взимаш решение и след това трябва да живееш с последствията."

Виж още