Еволюцията на феминистката тениска от началото на века: как загубихме невинността си оттогава?

  • Сподели:
Еволюцията на феминистката тениска от началото на века: как загубихме невинността си оттогава?

Фирми като Praying и Omighty предлагат други подходи към феминистката тениска, насочени към жените феминистки.

За колекцията на Dior за пролетта на 2017 г. Мария Грация Чиури проектира бяла тениска с надпис ''Всички трябва да сме феминистки''. Модел, който скоро щеше да се превърне в бестселър и който отразяваше думите на писателката и активистка Чимаманда Нгози Адичи, която Бионсе също призова да я придружава по време на записа на Flawless.

Откакто феминистките демонстрации се превърнаха в масово протестно събитие през 2008 г., посланията за овластяване се разпространиха чрез тениски, чанти, песни, сериали, книги... Желанието да кажем на света, че ни е писнало от ежедневното насилие, оцвети всичко, но цикълът на тенденциите неизбежно се изчерпа. И тогава се появи Praying - марка за мода и аксесоари, която за няколко месеца се превърна в обект на желание. Артикулите, по средата между спортно облекло и чувствена непринуденост, играеха с иронични и феминистки послания, които успяха да спечелят сърцата на съвременните жени по цял свят и звезди като Росалия, Оливия Родриго и Дженифър Кулидж. Основателите на марката, Скайлър Нюман и Алекс Хадад, успяха да забележат ясна пазарна ниша. Техните носталгични и иронични дизайни възвърнаха фигури като Лара Крофт и оплакаха раздялата на Анджелина Джоли и Брад Пит. За да разпространят посланието си, те използваха свеж, ироничен и нов имидж на марката чрез уебсайт, който изглеждаше като от началото на века, и противоречив Instagram. Във фийда им все още има снимки на много слаби, бели момичета, които носят топове с лозунги като ''Трофейна съпруга'' или ''Обичам мъжете''.

Други марки като Omighty или Nude Project също прибягват до противоречиви послания, когато могат: ''Бъдеща MILF'', ''Толкова съм секси, че дори животът става труден'', ''Горда притежателка на хубаво дупе''. Първата, базирана в Сингапур и без видим ръководител, е компания за бърза мода; втората има за основатели двама представители на поколението Z. ''Мисля, че марките са успели да ни предадат тези послания чрез влиянието, което имат върху нас известните личности. Освен това тениските обикновено са симпатични и имат сексапил, който не възприемаме като сексистки, дори ако съкращението MILF е такова. И носенето им по някакъв начин ни сексуализира", казва Херения Марин, мениджър по поръчките в Pelonio.

Но какво се крие зад тези послания и какво означават те? ''В периоди на хаос, когато губим вяра в социалните структури и изпадаме в нихилизъм, ироничната мода може да се разглежда като път за бягство или начин за бунт в общество, което не прави нищо, за да реши проблема с отчаянието и несправедливостта'', обяснява модният журналист Бренда Отеро. ''Реакционната идеология се е позиционирала като подривна възможност, заедно с естетическите ключове, които я съпътстват.''

В крайна сметка става дума за нанасяне на подривна дейност върху традиционното, отдалечаване от ''woke'' и обявяване за нови на всички онези лозунги, които вече са част от статуквото. Как се постига това? Като ги представим в различна опаковка, по-постмодерна, радикална и забавна от носенето на тениска с лозунг ''Ето как изглежда една феминистка''. Междувременно все повече се отдалечаваме от тези трудно извоювани права в полза на равенството. Защото всеки избор (също и по отношение на облеклото) е от значение.

Връзката между феминизма и модата отдавна е тема на дебат, като възникват въпроси дали облеклото на феминистката наистина има значение и как трябва да се облича тя. Тъй като феминисткото движение продължава да се развива и да прегръща междусекторността, разговорът около модата и феминизма се разшири, за да обхване идеи за овластяване, себеизразяване и възстановяване на свободата на действие върху външния вид.    
Идеята, че дрехите на една феминистка трябва да се придържат към определен набор от насоки или ограничения, е редуктивна и ограничаваща перспектива, която подкопава основните принципи на феминизма: равенство, автономия и самоопределение. В исторически план дамската мода е била внимателно разглеждана и контролирана, като обществените очаквания са диктували какво се смята за подходящо, скромно или женствено. Въпреки това, същността на феминизма се крие в застъпничеството за индивидуален избор, свобода на действие и свободата да се изразяваш автентично, включително чрез личен стил и облекло.    

За много феминистки облеклото служи като форма на себеизразяване, идентичност и овластяване. Модата може да бъде инструмент за оспорване на обществените норми, подкопаване на стереотипите и възстановяване на свободата на избор над тялото и имиджа. Като възприемат разнообразни стилове, естетика и начини на обличане, феминистките могат да празнуват многостранната природа на женствеността и да отхвърлят идеята, че има единствен ''правилен'' начин за обличане на феминистките. Независимо дали носите костюм, рокля или тениска с дръзко послание, изборът на облекло отразява личните ценности, вярвания и индивидуалност. Освен това пресечната точка на феминизма и модата се простира отвъд личното изразяване, за да обхване по-широки социални и политически последици. Модната индустрия играе значителна роля в оформянето на културни разкази, поддържането на вредни стандарти за красота и укрепването на нормите, свързани с пола. Като феминистки, ние можем да се застъпваме за приобщаване, разнообразие и устойчивост в света на модата, подкрепяйки марки и дизайнери, които са в съответствие с нашите ценности и насърчават социалната справедливост. Като се ангажират със съзнателно консуматорство, подкрепят етичните модни практики и усилват маргинализираните гласове в индустрията, феминистките могат да повлияят на положителна промяна и да допринесат за по-справедлив и приобщаващ моден пейзаж.    

По същество облеклото на една феминистка има значение не по отношение на съобразяването с външните очаквания или спазването на предписания код за облекло, а в смисъла на въплъщение на овластяване, себеизразяване и свобода на действие. Феминистката трябва да се облича по начин, който отговаря на нейните ценности, предизвиква стереотипите и отпразнува нейната уникална идентичност и перспектива. Като възприемат модата като форма на творчество, активизъм и себеутвърждаване, феминистките могат да предефинират разказа около облеклото и стила, утвърждавайки своята автономност и индивидуалност в свят, който често се стреми да ги ограничава и дефинира. 

Специално в този кадър, заснет преди няколко дни, ме изненада приятно не само тениската, която е облечена по повод на Сторми Даниелс и историческото дело срещу президента Доналд Тръмп, но и цялостната визия на Емили Ратайковски.

Виж още