Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

  • Сподели:
Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

Назначението слага край на 14-месечните спекулации за това къде ще се появи Микеле след напускането си на Gucci.

Първият ден на римския дизайнер в архетипната модна къща ще бъде следващия вторник, 2 април. Дебютната му колекция под флага на Valentino ще бъде пролет/лято 2025 г.: според настоящите планове тя ще бъде представена по време на Седмицата на модата в Париж през септември тази година на най-очакваното шоу за сезона. Микеле ще работи в един от най-красивите офиси в модата: студиото на Valentino в Palazzo Mignanelli, на няколко минути от Испанските стълби. Сред задълженията му за първи път ще бъде проектирането на колекции кутюри.

Назначението му е наблюдавано от главния изпълнителен директор на Valentino, Якопо Вентурини. Двамата преди това са работили като колеги в Gucci, където Микеле прекара седем години като творчески директор, а Вентурини беше вицепрезидент по мърчандайзинга и световните пазари. Като похвали "дълбоката интелигентност" и "прекрасната лекота" на Микеле, Вентурини каза: "Много съм щастлив и развълнуван да работя отново с Алесандро. Сигурен съм, че преосмислянето на кодовете на модната къща и наследството, създадено от г-н Валентино Гаравани, в съчетание с изключителната визия на Алесандро, ще ни донесе моменти на голяма емоция."

В Gucci способността на Микеле да създава "неустоимо желани дрехи" промени съдбата на марката, като почти утрои приходите от 3,5 млрд. евро през 2014 г. до 9,73 млрд. евро през 2022 г. Това е една от причините, поради които след напускането му през ноември същата година спекулациите за следващия му творчески дом се въртят почти непрекъснато. В крайна сметка всички пътища водеха към Рим.

Отчасти новата роля на Микеле ще го свърже отново с Kering Group, която притежава Gucci. През 2012 г. Valentino беше придобит за 700 млн. евро от инвестиционния фонд Mayhoola. Миналата година Mayhoola продаде 30% дял в къщата на Kering за 1,7 млрд. евро в сделка, която според съобщенията позволява на Kering да придобие останалата част от марката до 2028 г., като същевременно позволява на Mayhoola да придобие дял в Kering. Ако Микеле се окаже толкова трансформиращ за Valentino, колкото беше за Gucci, тази възможност ще изглежда изключително атрактивна и за двете страни.

Рашид Мохамед Рашид, председател на Valentino, е допринесъл за тази сделка, както и за днешното назначаване на Микеле. Във вчерашното си изявление той каза: "Назначаването на Алесандро Микеле бележи още един ключов момент за Maison Valentino. Той е изключителен талант и назначението му подчертава големите ни амбиции за Maison Valentino. Силно вярвам, че със своята уникална креативност и чувствителност Алесандро ще продължи издигането на вечното наследство на марката... нова страница на съвършенство и безкрайна красота е готова да бъде написана в историята на Valentino."

По време на инвестицията си във Valentino председателят и главен изпълнителен директор на Kering, Франсоа-Анри Пино, описва Valentino като "уникална италианска къща, която е синоним на красота и елегантност". Както Пичоли преди него, сега Микеле е длъжен да пренастрои класическия израз на красотата на Valentino през собствения си творчески обектив и инстинкт. Веднъж Микеле каза, че "красотата няма граници, няма правила, няма цветове" - и неговата експанзивна, всеобхватна и яростно интелектуална философия го накара да подложи на съмнение много такива възприемани граници на модния подиум.

Решението на Микеле да остане в града, в който се е родил, не бива да ни изненадва, както той наскоро заяви пред Vogue: "Рим те омагьосва. Той посреща всички по един разкрепостен начин." Новият му атмосферен офис се намира едва на 10 минути пеша от дома му.

В пост в Инстаграм Микеле написа:

''За мен е голяма чест да бъда приет в Maison Valentino. Чувствам огромна радост и отговорност да се присъединя към Maison de Couture, който е вписал думата "красота" в колективната история на изтънченост и изключителна грация.

Първите ми мисли са насочени към тази история: към богатството на нейното културно и символично наследство, към чувството на удивление, което тя постоянно поражда, към скъпоценната идентичност, която нейните бащи-основатели, Валентино Гаравани и Джанкарло Джаммети, ѝ дадоха с необуздана любов. Това са референции, които винаги са били незаменим източник на вдъхновение за мен и на които възнамерявам да отдам почит, като ги интерпретирам чрез моята творческа визия.

Не мога да не благодаря искрено на Рашид Мохамед Рашид, че ми предостави тази неповторима възможност. Доверието му е дар за душата, който ще се опитам да почета с работата си и с максималната си отдаденост.

Моите огромни и безгранични благодарности са към Якопо Вентурини. Да работя отново с него е една прекрасна сбъдната мечта за мен. Якопо е не само изключителен професионалист, способен да съчетава прагматизъм и стратегически умения, експертност и чувствителност. Преди всичко той е човек, способен да празнува ежедневната любов към живота, със своите страсти и умения за грижа.

Днес търся най-подходящите думи, за да изразя радостта, която се взривява в гърдите ми, чувството на дълбока благодарност, което озарява очите ми, онзи скъпоценен миг, когато нуждата и красотата се протягат една към друга. Радостта обаче е толкова живо същество, че се страхувам да не я нараня, като я кажа. Така че нека моето поклонение с широко разтворени ръце бъде достатъчно, за да отпразнувам в тази ранна пролет възраждащия се живот и обещанието за нови цветове.''

Виж още