Пет начина за изграждане на силна психика

  • Сподели:
Пет начина за изграждане на силна психика

''Силата не идва от физическия капацитет. Тя идва от неукротимата воля!'' – Махатма Ганди

За да можете да бъдете напълно удовлетворени и спокойни от живота си, на първо място, вие трябва да придобиете тази силна увереност, която ще ви помогне да се справите и с най-критичните житейски ситуации, през които преминавате. Казват, че силната психика е гаранция за добър живот и това определено е един много важен факт, който не трябва да пренебрегваме. Запитайте се как се чувствате в моментите, в които сте изгубили пълен контрол над случващото се в живота ви, а съзнанието ви просто плава изгубено без посока и напоено със страх от разочарования. Силният човек се опитва да държи нещата под контрол и да не се впечатлява особено от дребните препятствия, които всъщност той се е научил да възприема като един много добър трамплин, чрез който би могъл да се изстреля до нови висини. За изграждането на силна психика се изисква търпение и правилна нагласа – това всъщност е всичко, което ни е нужно за да укрепим психиката си и да не се поддаваме на излишен стрес и манипулации. 

Ето и още няколко стъпки, които трябва да изминете, ако искате да закалите психиката си и да се почувствате удобно в кожата си.

1. Поставете си ясна цел и план, които да следвате – колкото по-малко разпилени сте, толкова по-сигурни ще се чувствате в своите действия!

2. Никога не се оплаквайте за това, което ви се случва, по-скоро се постарайте да извличате поуките от своите действия и да гледате с по-голяма мъдрост на тези събития, които за момента не ви носят радост. Излишното драматизиране на проблема го прави много по-мащабен в съзнанието ни и неконтролируем, затова спрете да правите от мухата слон, вместо това се фокусирайте над своите планове за бъдещето!

3. Ако изпитвате известни съмнения относно своето минало и най-вече за погрешните избори, които сте правили в него – просто спрете и не трупайте излишен психологически багаж. Отделете това пространство в мозъка си за нещо много по-добро и интересно, което тепърва ви предстои да изживеете!

4. Не се изолирайте от другите хора, когато се чувствате притиснати от ситуацията и сте изгубили вяра в себе си, вместо това се обградете с верни хора, на които може да разчитате, споделете проблемите си с тях, защото един споделен проблем мигновено се превръща в половин или пък напълно изчезва! Когато се затворите в себе си вие всъщност демонстрирате слабост на характера и неспособност сами да поемете управлението на живота си, затова спрете да си ''заравяте главата в пясъка'' при проблем, а директно застанете очи в очи с него и го разрешете на момента.

5. Силните хора никога не се поддават на манипулации, конфронтации и провокации, защото така ще разхлабят силите си! Не забравяйте трите ''у–та'', които ще ви помогнат да се почувствате здраво стъпили на земята и за които не трябва да спирате да работите и те са – увереност, устойчивост и укрепление! Самочувствието и увереността са ви нужни за да можете по-лесно да възприемете случващото се и да не се вглъбявате прекалено много в дребните детайли, защото когато човек знае цената си, той по-лесно постига целите си!

Второ устойчивоста на съзнанието е гаранция за силна психика, но за да се случи всичко това, трябва да изградите съзнателна защита срещу нещата, които променят негативно живота ви и ви объркват! Трето, трябва да изградите едно невидимо укрепление в своето съзнание, където никога и по никаква причина да не допускате негативни състояния и емоции да го превземат и да мътят главата ви! Това са трите неща, над които трябва да се фокусираме, ако искаме да изградим силна психика и да не се страхуваме да се сблъскаме челно с всеки проблем, който излиза на пътя ни. Ние сме силни тогава, когато умът ни започне да разпознава отрицателното и положителното и когато започне да изхвърля всичките токсични емоции от тялото ни, както и вредните мисли от съзнанието ни – тогава се превръщаме в богове!

Виж още