Хармоничният пристан: Опознаване на очарователната Елбфилхармони в Хамбург

  • Сподели:
Хармоничният пристан: Опознаване на очарователната Елбфилхармони в Хамбург

Сгушено по бреговете на река Елба в оживения град Хамбург, Германия, стои едно хипнотизиращо архитектурно бижу, което е завладяло сърцата на любителите на музиката и културните ентусиасти по целия свят – Елбфилхармони.

Тази емблематична концертна зала, със своята удивителна стъклена фасада и вълнообразен покрив, е доказателство за богатото културно наследство на града и ангажимента към художествено съвършенство. Основана на визия за смесване на модерността с традицията, Елбфилхармони отвори врати за обществеността на 11 януари 2017 г. след години на щателно планиране и строителство. Проектирана от известната швейцарска архитектурна фирма Herzog & de Meuron, иновативната структура и акустика на сградата поставиха нов стандарт за концертните зали по света, предлагайки наистина потапящо и трансцендентно музикално изживяване.

Елбфилхармони служи като културен център за разнообразни събития, от класически концерти и рецитали до съвременни изпълнения и мултимедийни инсталации. Голямата зала, със своя вдъхновяващ дизайн и най-съвременна звукова технология, е била домакин на артисти и оркестри от световна класа, омагьосвайки публиката със симфоничния блясък на Бетовен, оперното величие на Верди и експерименталните звуци на съвременни композитори.
Сред прочутите артисти, които са били сцената на Елбфилхармони, са маестро като сър Саймън Ратъл, Густаво Дудамел и Марис Янсънс, чиито завладяващи интерпретации и виртуозност са оставили публиката очарована. Вокални светила като Анна Нетребко, Йонас Кауфман и Сесилия Бартоли също споделят своите таланти в свещените зали на Елбфилхармони, вдъхвайки всяко изпълнение с емоция, страст и артистичност.

Програмата на Елбфилхармони е насочена към качеството, разнообразието и разчупването на жанровите граници. Живите интерпретации на класически шедьоври са също толкова важни, колкото и откриването на съвременна музика от различни култури - в изпълнение на най-добрите световни артисти и резидентските оркестри и ансамбли на двете зали: оркестърът на NDR Elbphilharmonie, Ensemble Resonanz и Symphoniker Hamburg. Големите звезди на джаза присъстват редовно тук и проправят пътя на изгряващите звезди на сцената. Интензивните минифестивали ''Reflektor'', в които вълнуващи артисти поемат отговорността за програмата и канят любимите си музикални приятели и колеги в Елбфилхармони, винаги са много специално преживяване. 

Посещението на Елбфилхармони е специално преживяване за всички сетива. Музиката, разбира се, заема централно място. В Голямата зала това има двойно значение: терасовидните редове от седалки се издигат високо около сцената в кръг. Това създава изключително усещане за близост до музикалното действие, особено след като акустиката на Ясухиса Тойота прави всяка нота ясна като кристал.

Специалните материали, използвани в интериорния дизайн, приканват да ги докоснете и почувствате, особено акустичните стенни облицовки в Голямата зала и залата за рецитали. Органът в Голямата зала е в чест на идеята за Елбфилхармонията като ''концертна зала за всички'': вместо да се извисява високо и да е недостъпен, той е вграден във и около терасовидните редове от седалки и е елегантно интегриран в архитектурата. Чувстването и докосването са изрично разрешени! Повърхността на тръбите е покрита с изработен по поръчка защитен слой, за да се гарантира, че те ще останат в оптимално състояние. Органът на Елбфилхармонията е построен от известната бонска фирма за органи Klais и има 69 спирки. Има и четири регистъра, интегрирани в рефлектора над сцената. Органът на Елбфилхармонията се състои от почти 5000 тръби с дължина от 11 милиметра до над 10 метра. Повечето от тръбите са изработени от калай: около 400 от тях са от дърво, някои от които са на повече от 180 години, което гарантира изключително, дълготрайно качество.

Звукът на органа се произвежда от въздуха, който преминава през тръбите. От органовата конзола органистът може да ''издърпва'' отделни стопове, за да включва или изключва редици, създавайки различни тембри. Когато свири, органистът може да избира измежду няколко мануала - т.е. клавиатури - и комплекти педали, които се задействат с помощта на краката. От ''режещи, опушени'' до ''камбанообразни, преливащи'': тоновете на органа на Елбфилхармонията са многообразни и създават топъл звук, който изпълва Голямата зала. Този орган е оптимизиран за музиката от XIX в. нататък и за изискванията на съвременната музика. Титулярен органист на Елбфилхармонията е латвийската звездна органистка Ивета Апкална.

На снимката виждаме блестяща стъклена вълна върху масивен тухлен склад от 60-те години на миналия век, а между тях публично достъпна платформа за наблюдение, която функционира като място за срещи и стартова площадка за откриване на останалата част от сградата: не само Голямата зала и Залата за рецитали, но и хотела, ресторанта и магазина за сувенири.

Виж още