Находките на High View Art: Непал

  • Сподели:
Находките на High View Art: Непал

Историята на Непал е гоблен, изтъкан от нишки на древни цивилизации, династии и културен обмен, които са оформили идентичността и наследството на страната. От величествените дворци на кралете Мала до сложните дърворезби на неварската архитектура, историята на Непал е отразена в неговото изкуство, архитектура и културни традиции, които са издържали изпитанието на времето и продължават да вдъхват благоговение и възхищение.

От извисяващите се върхове на Хималаите до оживените улици на Катманду, Непал е земя на контрасти и противоречия, където древните традиции съжителстват със съвременните иновации, а миналото се слива безпроблемно с настоящето. Нека се впуснем в пътешествие, докато навлизаме в красотата, забележителностите, живота, историята, културата и хората на Непал – земя на чудеса и очарование, чакаща да бъде изследвана и прегърната.

Красотата на Непал е несравнима с неговите величествени планини, зелени гори, каскадни водопади и спокойни езера, които рисуват картина на естествено великолепие, което оставя посетителите да се възхитят. Покритите със сняг върхове на Хималаите, включително емблематичният връх Еверест, са доказателство за вдъхващата страхопочитание красота на Непал, привличайки туристи, катерачи и любители на природата от цял ​​свят да станат свидетели на величието на тези извисяващи се гиганти. Пътуването през Непал е трансформиращо преживяване, тъй като всяко пътуване разкрива нов аспект от разнообразните пейзажи, култури и традиции на страната. Независимо дали ще преминете през района на Анапурна, ще изследвате средновековния град Бхактапур или ще се впуснете в духовно поклонение в Лумбини, родното място на Бог Буда, Непал предлага безброй изживявания при пътуване, които се грижат за душата на всеки.

Духовното сърце на Лумбини, храмът Мая Деви, отбелязва мястото, където кралица Мая Деви е родила Сидхарта Гаутама около 563 г. пр.н.е. В прилежащата свещена градина ще откриете стълба на Ашока, древни руини на ступи и монаси, които се събират под разрасналото се дърво Бодхи (пипал), украсено с молитвени знаменца. 

Разкопките, проведени през 1992 г., разкриват поредица от руини, датиращи отпреди поне 2200 години, включително възпоменателен камък върху тухлен цокъл, отговарящ на описанието на камък, положен от император Ашока през III в. пр. Има планове на мястото да бъде издигнат грандиозен паметник, но засега руините на храма са защитени от здрав тухлен павилион. Можете да се разходите из руините по повдигната пешеходна пътека. Централната точка за поклонниците е издълбана от пясъчник картина на раждането на Буда, която се предполага, че е оставена тук от краля на Мала, Рипу Мала, през XIV в., когато Мая Деви е била почитана като въплъщение на хиндуистката богиня майка. От вековете на почитане дърворезбата е почти изтрита, но може да се различи формата на Мая Деви, която хваща клон на дърво и ражда Буда, а Индра и Брахма я гледат. Непосредствено под него се намира камък-знак, затворен в бронирано стъкло, който посочва мястото, където се е родил Буда. Смята се, че свещеното езеро до храма е мястото, където Мая Деви се е къпала, преди да роди Буда. На територията на храма са разположени разрушените основи на редица тухлени ступи и манастири, датиращи от II в. пр. н. е. до IX в. от н. е.

Първата ступа в Будханат е построена някъде след 600 г., когато тибетският крал Сонгцен Гампо приема будизма. По отношение на изяществото и чистотата на линията никоя друга ступа в Непал не се доближава до Будханат. Монументът е съвършено пропорционален - от избелелия купол до позлатената кула, изрисувана с всевиждащите очи на Буда. Най-добра атмосфера се усеща по време на сутрешни и вечерни кори (обиколки) на тибетските поклонници. Според легендата кралят построил ступата като акт на покаяние, след като неволно убил баща си. Първата ступа е разрушена от моголските нашественици през XIV в., така че сегашната ступа е по-нова постройка. Силно символичната конструкция служи по същество като триизмерно напомняне за пътя на Буда към просветлението. Цокълът представлява земята, кумбха (куполът) - водата, хармика (квадратната кула) - огъня, шпилът - въздуха, а чадърът на върха - празнотата или етера отвъд пространството. Тринадесетте нива на шпила представляват етапите, през които трябва да премине човек, за да постигне нирвана.

Първоначално ступите са били построени, за да съхраняват свещени реликви, а някои твърдят, че в Будханат се намират мощите на миналия Буда Кашяпа, докато други казват, че в нея има парче кост от скелета на Сидхарта Гаутама, историческия Буда. Около основата на ступата са разположени 108 малки изображения на Дхяни Буда Амитабха (108 е благоприятно число в тибетската култура) и пръстен от молитвени колела, разположени в групи по четири или пет в 147 ниши.

Ступата "Суаямбхунат" е едно от най-великите постижения на архитектурата в долината Катманду. Този монумент с перфектни пропорции се издига през избелял купол до позлатен шпил, от който четирите емблематични лица на Буда гледат към долината в основните посоки. Мястото е силно разтърсено от земетресението през 2015 г., но главната ступа претърпява само повърхностни щети. Цялата структура на ступата е дълбоко символична: белият купол олицетворява земята, а 13-етажната структура, наподобяваща кула, на върха символизира 13-те етапа към нирвана. Приличащата на нос извивка под пронизващите очи всъщност е непалското число ek (едно), което означава единство, а горе е третото око, което означава всевиждащото прозрение на Буда.

Основата на централната ступа е обградена от молитвени колела, на които е изписана свещената мантра om mani padme hum ("приветствие към скъпоценния камък в лотоса"). Поклонниците, които обикалят около ступата, завъртат всяко от тях, докато минават покрай нея. Над ступата се развяват хиляди молитвени флагчета с подобни мантри, за които се казва, че са отнесени на небето от Вятърния кон. В богато украсените цокли около основата на ступата са поставени статуи, изобразяващи петте Дхяни Буди - Вайрокана, Ратнасамбхава, Амитабха, Амогхасидхи и Аксобхя - и техните съпруги. Тези божества представляват петте качества на будистката мъдрост.

Впечатляващата бяла Пагода на световния мир, една от най-големите ступи в света, е построена от японски будисти на стойност 1 милион щатски долара и се намира извън основния комплекс, но до нея лесно се стига с велосипед. Блестящата златна статуя изобразява Буда в позата, която е заел при раждането си. В близост до основата на ступата се намира гробът на японски монах, убит от антибудистки екстремисти по време на строежа на монумента.

Животът в Непал се характеризира с дълбока връзка с природата, общността и духовността, с традиции и обичаи, оформящи ежедневието и ритуали, които се предават от поколения. Топлината и гостоприемството на непалския народ, известен със своята доброта, издръжливост и смирение, създават усещане за принадлежност и приятелство, което оставя трайно впечатление у посетителите, които са посрещнати с отворени обятия и сърца.

Културното многообразие на Непал е смесица от етноси, езици и традиции, които съжителстват хармонично, създавайки оживен гоблен от фестивали, ритуали и тържества, които демонстрират богатото наследство и културната жизненост на страната. От колоритните празници на Дашайн и Тихар до свещените ритуали на Лосар и Теей, културата на Непал е празник на живота, общността и духовността, които насърчават единството и хармонията сред хората.

Виж още