Музикалните фестивали, които не трябва да пропускате в Испания това лято 2024

  • Сподели:
Музикалните фестивали, които не трябва да пропускате в Испания това лято 2024

От рок нюансите на Mad Cool до авангардния характер на Sónar и неочакваните миксове на O Son Do Camiño: ето един наръчник за основните събития, които утвърждават Испания като музикална дестинация par excellence.

Испания е страната с най-много музикални фестивали в света. Броят им достига почти хиляда и въпреки че са разпръснати по цялата карта, този тип събития днес са една от основните туристически атракции. Несъмнено тази голяма фестивална мрежа дължи успеха си на стремежа си към разнообразие, привличане на публика от всякакъв вид, предлагане на зашеметяващи състави и винаги оставя място за най-важното: любовта към музиката. Фестивалите на това лято 2024 се стремят към по-високи цели от всякога и обещават да надминат очакванията на тези, които година след година се поддават на очарованието му през летния сезон.

Mad Cool
От 10 до 13 юли в мадридската зала Iberdrola Music

Организаторите на фестивала Mad Cool обявиха, че тазгодишното издание на събитието ще се проведе в Iberdrola Music venue (разположен в квартал Villaverde) и ще включва неочакваните изяви на Дуа Липа и Aврил Лавин като основни атракции. Проведен за първи път през 2016 г., Mad Cool се превърна в един от най-атрактивните фестивали в Европа благодарение на разнообразието от предлагана музика и местоположението си в столицата. По този повод посетителите му ще имат възможност да се насладят на живо на някои от най-важните музикални премиери на 2024 г.

След успешното издаване на последните си сингли - първите стъпки към следващия ѝ студиен албум Radical Optimism - Дуа Липа ще излезе на главната сцена в сряда, 10 юли. Със само десет потвърдени дати в целия свят, фестивалът Mad Cool ще посрещне британската певица с отворени обятия. Събитие, на което ще можете да станете свидетели на вкуса на певицата към Испания, както и да се насладите на изпълнения на живо на новите ѝ песни от дългоочаквания ѝ трети албум.

Изглежда, че този път събитието е искало да се доближи не само до почитателите на поп музиката, но и до тези, които са по-близо до рок жанра. По тази причина в състава са включени групи като The Smashing Pumpkins, Pearl Jam, Bring Me the Horizon, Nothing But Thieves, Sum 41, Garbage, Greta Van Fleet, Keane, The Breeders и Unknown Mortal Orchestra, както и други представители на жанра като Tom Morello. По същия начин наварската група Motxila 21, съставена изцяло от млади музиканти със синдрома на Даун, беше една от най-специалните изненади в състава.

Водеща роля ще има и ''принцесата на поп-пънка'' Аврил Лавин, която през 2022 г. издаде последния си албум Love Sux. Що се отнася до алтернативната музика, следващото издание на фестивала Mad Cool ще има честта да бъде домакин на изпълнения на артисти като Janelle Monáe, Tom Odell, Soccer Mommy, James Arthur, Michael Kiwanuka, Bomba Estéreo, Alvvays, Arlo Parks и Ashnikko. Освен това на този фестивал ще се представят и двама от най-свежо звучащите артисти на националната сцена: малхорският Rels B и младата родена в Барселона Julieta.

С ясно изразено пристрастие към международните групи, Måneskin и The Killers наскоро потвърдиха това събитие като единствената си дата в Испания, което превръща Mad Cool в едно от най-обсъжданите музикални събития на лято 2024.

Sónar Барселона
От 13 до 15 юни във Fira Montjuïc, Барселона

Верен на експерименталния си произход, Sónar представя състав, който покрива почти целия спектър на съвременната електронна музика. Това събитие, което се характеризира с решимостта си да събере на едно място артисти и диджеи от всички поджанрове, ще бъде оглавено от Kaytranada, Jessie Ware, Charlotte de Witte, Vince Staples, Judeline, Folamour и TOMMY CASH. Към този широк репертоар се присъединяват и Sevdaliza, Laurel Halo, Soto Asa, La Goony Chonga и френското дуо Air, които ще се възползват от възможността да отпразнуват 25-годишнината на своята класика Moon Safari на главната сцена. За пореден път Sónar обещава да отвори вратите за нови стилове и естетики и на свой ред да изпълни дансинга с танци.

Билбао BBK Live Festival
От 11 до 13 юли в парка Kobetamendi в Билбао

Фестивалът Bilbao BBK Live, чийто хедлайнер е канадската група Arcade Fire, ще се проведе в грандиозната обстановка на парка Kobetamendi в Билбао. Един от най-известните фестивали в Испания - и задължителна спирка за любителите на музиката - през 2024 г. ще включва изпълнения на Massive Attack, Underworld, Grace Jones, Jungle, Slowdive и The Prodigy, както и много други. Що се отнася до националното представителство, Ralphie Choo, Los Planetas, El Columpio Asesino и Sen Senra са звездите в списъка с артисти, които ще се представят на следващото издание на фестивала в Билбао.

Ботанически нощи 
От 19:00 ч. в избрани вечери през юни и юли в Real Jardín Botánico de Alfonso XIII, Мадрид

Прочутите Нощи на ботаниката ще се проведат за осми път, като мястото на провеждане е Real Jardín Botánico de Alfonso XIII (намиращ се в Университета Комплутенсе в Мадрид). Този многостранен фестивал беше открит с обявяването на британската бойс група Take That, последвана от още много изненади. Музикални представители от ранга на PJ Harvey, Status Quo, Toto, Queens of the Stone Age, Tom Jones, James Blunt и Simple Minds обещават да завладеят публиката, докато съвременници като Mitski и James Blake споделят сцената с местни артисти като Lori Meyers, Iván Ferreiro и Estrella Morente.

От 18 до 20 юли в Беникасим

Град Беникасим отново се подготвя да посрещне близо 200 000 посетители, които всяка година са съблазнени от свежестта на състава му и оставят след себе си впечатляващо икономическо въздействие върху района. След изпълненията на международни изпълнители като Black Eyed Peas, Yungblud, Royal Blood, Wade и The Libertines, преди няколко месеца FIB добави още три британски имена: Jess Glynne, Miles Kane и The Vaccines. Освен това по този повод за разпространението на ритъма сред публиката, макар и на испански език, ще се погрижат Лори Майерс, Андрес Каламаро, Arde Bogotá, La La Love You, Dorian, Sen Senra и Carlos Sadness - да споменем само някои от имената в обширния списък с потвърдени артисти.

Mijas Cove
29 до 31 август в La Cala de Mijas, Малага

Само за няколко години фестивалът се разпространи като горски пожар и придоби престижа на един от най-добрите музикални фестивали в Испания, защото Кала Михас не е като останалите. Докато другите събития вече са обявили състава си преди месеци, този фестивал запазва пълна тайна по отношение на изпълнителите си. Въпреки това публиката, която посещава фестивала, се осмелява да си купи билети на сляпо, тъй като в предишните му издания са участвали групи с големи имена като Arctic Monkeys, Arcade Fire, The Strokes и M83, както и Liam Gallagher, Florence + The Machine и Nick Cave & The Bad Seeds. Събитие, на което можете да се насладите на последните плувания за сезона в сърцето на Коста дел Сол и да поставите финалния щрих на лятото в музикален стил.

Kalorama
29 до 31 август в IFEMA, Мадрид

След две успешни издания, проведени в Лисабон, тази година 2024 г. международният фестивал KALORAMA пристига в Мадрид. Залата на IFEMA ще бъде домакин на три дни изпълнения на страхотни групи и солисти като Jungle, LCD Soundsystem, Massive Attack, Olivia Dean, Sam Smith, Nation of Language, The Kills и много други изпълнители, така че не позволявайте на ритъма да спре!

Виж още