Как да разпознаем провокатора и да се предпазим от тъмните му психологически атаки

  • Сподели:
Как да разпознаем провокатора и да се предпазим от тъмните му психологически атаки

''Лошите системи създават лоши ситуации, създаващи лоши хора, те провокират дори най-добрите от нас да се държат много зле!'' – Филип Зимбардо 

Провокаторът е не само човек, който краде от нашата енергия, но и индивид, който се опитва да се загнезди надълбоко в съзнанието ни, като разбърква из основи всички наши мисли и ни кара да повярваме в това, което самият той иска да ни убеди. Провокаторът е човек, който много хитро е успял да ни убедени в себе си с доза манипулации, интриги и дори емоционално насилие, чрез което да противодейства на своите жертви. Може би ви се е случвало да попаднете в ситуация, в която някой човек се опитва да провокира във вас най-лошото на което сте способни, използвайки различни психологически оръжия, чрез които да извади на показ гнева, страха и отчаянието ви. Все по-често обаче се сблъскваме с подобен тип хора, които просто живеят за да провокират или провокират за да живеят. Тяхната така наречена ''дарба'' им помага да влязат надълбоко в нашето подсъзнание и да си играят с чувствата и емоциите ни, защото добрият провокатор всъщност е от части и велик манипулатор. 

Изпеченият провокатор винаги се опитва да доминира и да поставя своето мнение пред вашето, като целта му е да ви извади извън равновесие и вие да се почувствате неспособни да контролирате своите емоции, изхвърляйки на преден план гнева и нервността си. Именно и това е неговата цел да ви извади от средата на комфорт и да ви побърка, убеждавайки ви, че нещо във вас самите не е както трябва. До последно този интересен индивид се опитва да задържи на лицето си маската на спокоен и хармоничен човек, който не обича да се впуска в спорове, но в действителност зад нея с всеки поставен въпрос той лека по лека започва да изважда на преден план вашите най-тъмни емоции и ви кара да се почувствате така, сякаш под вас се е загнездила пропаст. 

Провокаторът обикновено се опитва да ви вбеси по всевъзможни начини, като първо открива слабото ви място, след което с леки психологически похвати започва да се цели директно в него. Този човек никога не се отказва, особено пред това да види жертвата си изнемощяла. В повечето случаи провокаторът носи със себе си огромна доза арогантност, лицемерие и пошлост, което го прави един изключително подъл играч, стремящ се да се издига във върховата пирамида, но на гърба на отчаяните, на тези които е успял да привлече в своята мрежа. За да можете да не се поддавате на излишни провокации, избягвайте компанията на подобен тип хора. 

Поставете бариера и не се поддавайте на провокативните думи и действия на хората около себе си, защото ако веднъж го направите, ще покажете своята слабост, а те ще получат шанса да ви видят унищожени! Демонстрацията на емоции от ваша страна, всъщност директно показва, че вие не сте над нещата и чуждите мисли могат да преобърнат личното ви себеусещане и да ви накарат да спрете да вярвате в своята собствена сила и воля, затова никога не допускайте това да се случва, игнорирайте всяка провокация и покажете, че вие сте като една стабилна стена, която никой не може да премине, ако самите вие, разбира се, не му дадете ключа за нея. Ако все пак ви е трудно да си тръгнете и да се освободите от тъмната енергия на този манипулативен екземпляр, просто се постарайте никога, ама никога да не показвате своите истински емоции, вместо това поставете ''дежурната усмивка'' и не се хващайте за нито една токсична дума, която е излязла от неговата уста, защото единствено, чрез положително отношение можем да отблъснем всеки демон навлязъл в живота ни.

''Присъствието на злото в живота му го провокира или да го преодолее или да му се поддаде. Ако е първото, го е накарало да работи за собственото си усъвършенстване, ако е второто - го е накарало да признае собствената си слабост. Рано или късно неприятните последици от такава слабост ще го накарат да се пребори с нея и да развие силата на волята си. Веднага и директно тя може или да го укрепи или да го отслаби!'' – Пол Брънтън 

Виж още