Най-рационалният подход за елиминиране на стреса и нервното напрежение

  • Сподели:
Най-рационалният подход за елиминиране на стреса и нервното напрежение

Различните фактори могат да поставят пред съзнанието ни определени изисквания, които надхвърлят реално нашите възможности и това да ни доведе до свръх напрежение. Понякога тези стресови елементи са облечени под различни форми, например належащи задачи, работни ангажименти, домакински дейности, семейство, деца и какво ли още не. Независимо обаче от конкретния повод за напрежение, при всяка ситуация на стрес се развиват последователно три вида реакции на обърканост и тревога. Първата е свързана с остри промени в настроението, втората е с желанието ни да се пренастроим и мобилизираме, а третата със съпротивата и усещането, че сме се изчерпали и че сме изпразнени отвътре. Духовната нагласа на човек е от съществено значение за справянето му с тези психологически проблеми, които го карат да се чувства постоянно объркан, изнервен и стресиран.

Скоростта, с която се движи днешният свят, също е един от главните фактори, заради които повечето хора се чувстват психически напрегнати и не могат да открият баланса. Безсънието, умората, избухливостта и всички отрицателни емоции са спътници на хората, които не умеят да излизат от този омагьосан кръг и да променят бързо посоката на мисълта си, елиминирайки всички негативни аспекти, върху които до този момент изцяло са били фокусирани. 
Стресът всъщност е и една от главните причини повечето хора да прибягват към различни буфери, чрез които да потушат напрежението в ума си, като например алкохол, нездравословни храни и вредни стимуланти, чрез които да притапят временно психологическата криза, в която са влезли. Един от най-добрите начини за справяне с проблемите е, просто да излезем челно срещу тях, но запазили своята душевна и физическа хармония, защото тя е много важен източник на откриването на решение за всяка трудност, с която ни сблъсква животът.

Колкото е по-пренавит и стресиран един човек, толкова повече започва да се върти в лабиринта на страха и да губи мотивация, затова ако искаме да елиминираме напълно стреса от живота си, трябва коренно да променим нагласата си и да разберем, че със страх и нерви не можем да изчистим хаоса, в който сме се оплели. А за да се случи мечтаната промяна са ни нужни  – концентрация, мисловна сила и успокоение на духа. Тези три неща са изключително важни за това да открием себе си, да се справяме в тежките моменти и да живеем един много по-качествен и необременен от излишни тревоги живот. Затова ако искате да промените хода на събитията и да не се огъвате всеки път, когато се изправите пред някаква непреодолима трудност, трябва да успокоите ума и тялото си и да не давате воля на своите емоции тогава, когато разумът ви търси някакво решение, чрез което да излезете от кризисната ситуация. 

Виж още